Utredningen mot Julian Assange läggs ner

2:19 min

Utredningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange läggs ner.

Assange har varit häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt i Sverige 2010, och anledning till att fallet läggs ned är att det inte går att fortsätta då Assange håller sig undan.

– Det är naturligtvis beklagligt för målsäganden, givetvis, att vi inte kunnat föra det här ärendet till punkt. Och det skulle jag säga att det är också för den misstänkte, säger Marianne Ny, åklagare i fallet.

I dag tog fallet Julian Assange alltså en ny, relativt oväntad, vändning. Efter att ha utretts för våldtäkt i Sverige i snart sju år, är Assange nu fri att lämna Ecaudorianska ambassaden i London, där han hållit sig undan.

Men det är inte säkert att han kan kliva ut genom dörrarna och hoppas på att brittiska polisen inte griper honom. Polisen där har i dag sagt att Julian Assange kommer att gripas om han lämnar ambassaden. Detta eftersom han har brutit mot borgen i Storbritannien.

Dessutom är han inte helt avförd från den svenska utredningen om våldtäkt, säger åklagaren Marianne Ny. Det brottet preskriberas i augusti 2020, om tre och ett halvt år.

– Om han kom till Sverige i dag skulle utredningen tas upp igen, säger hon.

Men Julian Assanges svenska advokat Per E Samulesson tror inte på att så blir fallet. Hans tolkning är att Assange friats från alla anklagelser om våldtäkt och att åklagaren anger andra skäl i dag för att inte tappa ansiktet.

– Jag ser det som ett sätt för de att säga att "vi har egentligen rätt men vi tvingas lägga ner det här". Man lägger inte ner en förundersökning om man har bra bevis, säger Per E Samuelsson.

Elisabeth Massi-Fritz företräder den kvinna som Julian Assange misstänks ha våldtagit.

– Jag tycker att det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman kan undanhålla sig rättsväsendet och därmed förhala, försena och till slut slippa prövning i domstol, säger hon.

Åklagaren Marianne Ny har i sitt beslut kommit fram till att det inte längre går att komma längre i utredningen mot Assange, eftersom han håller sig undan. Och därför är det inte längre rimligt att den fortgår. Vilka signaler det kan sända vill hon inte spekulera i.

– Det här är ett enskilt ärende. Jag tror att alla uppfattar att det här inte är så som det normalt sett slutar när vi utreder sexualbrott, säger hon.