Anna Kinberg Batra avvisar krav från SD

1:33 min

Sverigedemokraterna kommer inte att stödja moderatledaren Anna Kinberg Batra som statsminister utan att få vara med i regeringsförhandlingarna. Det säger Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt i tidningen Dagens Industri.

Moderatledaren Anna Kinnberg Batra svarar att hon inte tänker regeringsförhandla med Sverigedemokraterna.

– Det visar ju att vill man byta regering från Stefan Löfven och ha en alliansregering i stället, då ska man inte rösta på Sverigedemokraterna.

Men Oscar Sjöstedt och Sverigedemokraterna kräver ju att förhandlingar för att de ska kunna stödja er. Finns det något läge där ni skulle kunna tänka er det?

– Sverigedemokraterna är inte ett parti som man kan ha i nästa regering och jag vill heller inte regeringsförhandla med dem.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avvisar alltså Sverigedemokraternas krav på att få delta i förhandlingar om vilken regering som ska regera efter nästa val 2018. Hon vill enbart ha en förhandling mellan dom fyra allianspartierna. Men mycket talar för att valresultatet inte kommer att ge allianspartierna egen majoritet nästa år.

Då krävs stöd av Sverigedemokraterna och om de inte får vara med och förhandla hotar de alltså med att inte rösta mot den sittande statsministern Stefan Löfven och släppa fram Anna Kinberg Batra.

Moderatledaren har tidigare i år öppnat för samarbete i riksdagsarbetet med Sverigedemokraterna. Något som övriga allianspartier är motståndare till. Men i förhandlingar om budgeten och om statsministerrollen vill Moderaterna inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra har hoppats på att få ett oreserverat stöd för en alliansregering från Sverigedemokraterna. Något som nu har ändrats genom Sverigedemokraternas nya ultimatum.

– Jag vill genomföra moderat politik och jag vill gärna se en alliansbudget och om Sverigedemokraterna vill rösta på den är de välkomna att göra det. Men förhandla och regera vill jag göra med alliansen, säger moderatledaren.