Stort intresse för mopperally med hemlig slutdestination

5:06 min

Det kommer knattra vilt i skogarna utanför Västervik i dag, lördag. Ett 60-tal personer kommer ge sig ut på ett stort mopperally.

Det är nionde gången det här rallyt hålls för att samla in pengar till Västervik Speedway. Starten sker i just Västervik, men vart man ska åka, det är hemligt.

Deltagarna kommer att åka i grupp och följa uppsatta skyltar som visar vägen på de små grus- och asfaltsvägarna som används.

I år hoppas arrangören Kalle Mjöbrant på drygt 60 mopeder i rallyt. För det finns fortfarande mängder med mopeder från 60- och 70-talet som används. Och fler och fler tillkommer för varje år.

– De letar väl i bodar och på vindar, överallt, säger Kalle Mjöbrant.

Att fylla moped var stort en gång i tiden. När man fyllde 15 fick man köra moppe. En moped som krävde oljeblandad bensin och gick i max 30 kilometer i timmen. Det var i alla fall vad lagen sa. Många trimmades och gick fortare än så.

I regel var de dock inte särskilt bekväma eller tillförlitliga. Mängder med mopedister har svurit över loppor på tändstiften, igensatta förgasare och annat som satt stopp för färden.

Men många känner ändå kärlek till mopeden man hade. Runt om i Sverige finns mängder med mopedmuseer och för varje år tillkommer fler och fler mopperallyn.

Flera av Kalle Mjöbrants gamla mopeder återfinns faktiskt i dag på ett museum och han förstår de känslor som mopeden ger hos många av dem som upptäckte världen på sin moped när de var 15.

– Det blir som en familjeklenod, säger han.

Men det var en familjeklenod som ofta gick sönder när det begav sig. Så är det inte längre.

På mopperallyt har man i och för sig med sig en bil med släp för att kunna ta hand om trasiga mopeder. Men trots att många av mopederna är gamla är det långt ifrån säkert att man behöver använda kärran.

– De är så välskötta. Det är en ögonsten. Det är bra oljor och fin bensin, säger Kalle Mjöbrant.