Ökning av okända personer i Västsverige

1:21 min

Antalet okända personer, det vill säga personer som inte gett sig till känna för svenska myndigheter, har ökat i Västsverige det senaste året.

Gränspolisen i region Väst har tagit fram siffror för P4 Göteborg som visar att antalet personer som inte vill ge sig till känna för svenska myndigheter har ökat från förra året.

 - Det är framförallt medborgare i östra delen av världen och från Afrika, säger Miran Shwan som är gruppchef vid Gränspolisen i region Väst.

Det som gränspolisen sett är att de här personerna för det mesta är i Sverige för att försörjer sig på ett oärligt sett, genom kriminell verksamhet.

Under hela förra året påträffade de 72 okända personer i Västsverige men i år bara under de tre första månaderna handlar det om 102 personer. Det är dock bara de som polisen hittat, mörkertalet kan vara stort.

- Vi har egentligen ingen aning hur många människor som finns i vårt samhälle som myndigheterna har koll på, säger Shwan.

En stor del av del av de som polisen nu har påträffat är i Sverige för att bedriver prostitution och en del av dessa är efterlysta för olika brott i andra europeiska länder.