Nazistdemonstration på Stortorget

0:40 min

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) genomförde på lördagen en demonstration på Stortorget i Örebro. Manifestationen var olaglig och organisationen saknade tillstånd, enligt polisen.

Demonstranterna har lämnat Stortorget och går söderut längs Drottninggatan.

– Vad jag kan se finns det inget tillstånd. Det är i så fall ett brott mot ordningslagen, säger vakthavande befäl Jan Materne på polisen i Örebro.

– Vi har skrivit en anmälan om brott mot ordningslagen eftersom vi misstänker att det är en allmän sammankomst utan tillstånd.

På lördagseftermiddagen rullade ett 20-tal medlemmar i den militanta högerextrema gruppen Nordiska motståndsrörelsen ut en banderoll vid Engelbrekt Engelbrektssons staty på Stortorget.

– Vi håller på och kollar om de har tillstånd för demonstrationen, säger insatschef Morgan Boie, strax efter halv två på lördagen.

– Skulle demonstrationen visa sig vara olaglig är det ett brott mot ordningslagen. Då kan vi lagföra det i efterhand.

Organisationen försökte även dela ut flygblad till förbipasserande.

På andra sidan torget stod Jesper och Josefine med plakat som motsade NMR:s budskap.

– Vi kände att vi måste göra något. Det här är ingenting vi står för och det är inte det Örebro står för, säger Josefine.

– Det är hemskt att de står här på Stortorget där så mycket människor går förbi. Vi står kvar här så länge det behövs.

Nordiska motståndsrörelsen, som på nätet går under namnet Nordfront, har de senaste åren uppmärksammats för sina manifestationer. Enligt stiftelsen Expo, som bland annat granskar och kartlägger intoleranta grupper och högerextrema nätverk, fördubblades högerextrema gruppers aktiviteter i Örebro län ifjol. 

Säkerhetspolisen klassar Nordiska motståndsrörelsen som den nazistgrupp som utgör störst hot mot Sveriges inre säkerhet.

P4 Örebro försökte få en kommentar från NMR men gruppen avböjde.

Enligt ordningslagen krävs det tillstånd för att samla människor till ett arrangemang som inte är privat. Straffet för brott mot ordningslagen är böter, men då krävs det att anmälaren kan peka ut någon som ansvarig för arrangemanget.