Skandalen inom tyska försvaret växer

2:17 min

Skandalen inom den tyska försvarsmakten har fortsatt att växa under den gångna veckan. Utöver de tre högerextremister som gripits misstänkta för att planera terrordåd, är flera studenter vid försvarets universitet i München föremål för utredning om högerextremism.

Det handlar om fyra studenter vid försvarsmaktens universitet Neubiberg vars engagemang i den så kallade Identitära rörelsen, utreds av försvarets interna säkerhetstjänst MAD.

Åtminstone en av männen är känd sedan flera år för texter han skrivit och manifestationer han medverkat i med tydliga högerextrema förtecken, något hans överordnade ska ha blundat för. Sedan tidigare utreds 280 personer inom den tyska försvarsmakten för misstankar om högerextremism.

Det är oklart om de senaste fallen har en koppling till de tre militärer som hittills gripits misstänkta för att planera terrordåd. En av dem hade utgett sig för att vara syrisk flykting och levde ett dubbelliv som asylsökande, samtidigt som han tjänstgjorde vid den fransk-tyska jägarbataljonen i Illkirch i Frankrike.

Avslöjandena har skakat om förtroendet för den tyska försvarsmakten, Bundeswehr, och för försvarsministern. Ursula von der Leyen kritiseras för att inte tidigare ha tagit problemet på allvar och nu hänvisa till bristande intern ledning och en felförstådd kåranda, som har tolererat högerextremister inom Bundeswehr. Det har slagit tillbaka mot henne själv, som ytterst ansvarig för försvaret.

Också koalitionspartnern, socialdemokraternas partiledare Martin Schulz sällade sig i veckan till kritikerna som hävdar att försvarsministern svartmålat hela försvarsmakten på grund av enskilda individers agerande.

I den begynnande valrörelsen, inför höstens förbundsdagsval, bjuder skandalen i Bundeswehr en given angreppsyta för SPD, som är svårt sargat efter flera förluster i de gångna delstatsvalen.

Vid upprepade tillfällen har försvarsministern tvingats be om ursäkt för sin svepande kritik men samtidigt rättfärdigat kraven på noggrann kontroll och noll tolerans för högerextremism och hyllningar av nazitidens stridsmakt, Wehrmacht.

– Att utreda mörkertalet kommer att vara mödosamt och smärtsamt och det kommer att ta tid men det är nödvändigt för att återställa förtroendet för Bundeswehr, sa försvarsminister Ursula von der Leyen.