Hälsoministrar testas i "Ebolaspelet"

8:17 min

I veckan har G20-gruppens hälsoministrar samlats för första gången.

På mötet - fick ministrarna också delta i en sorts rollspel - ett simulerat utbrott av en okänd smitta, så att man nästa gång det blir allvar, ska lyckas bättre än senast, det vill säga i samband med ebola-utbrottet i Västafrika 2014.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har bevakat mötet i Berlin.

Intill segerporten Brandenburger Tor står ett tiotal cyklister och jublar. De har precis kommit fram till Berlin efter att ha trampat mer än 70 mil från Amsterdam för att samla in pengar till cancerforskning.

Samtidigt i ett konferenscenter intill sitter sitter hälsoministrarna från G20-gruppen som representerar två tredjdelar av jordens befolkning och 80 procent av ekonomin, och svettas. De funderar inte på cancer, utan hur de ska rädda världen från en hotande global epidemi av en okänd dödlig smitta i ett påhittat land, och spelet drivs framåt av fejkade nyhetsinslag liknande det här.

Två hälsoarbetare i ett glesbefolkat bergsområde har hittills dött av den mystiska virussjukdomen som slår mot luftvägarna och verkar spridas lättare än ebola. 20 invånare har hittills sökt sjukvård enligt myndigheterna i det fattiga landet Anycountry, men mörkertalet kan vara stort anar ministrarna.

I en ledningscentral vid ett stort ovalt bord omgivet av TV-skärmar sitter 60 personer med mentometerknappar och mikrofoner och pappershögar. Varje G20-minister får bara ha en assistent med sig. Gruppen måste vara liten så att förtroliga samtal kan föras utan risk. Några få utomstående länders hälsoministrar är också inbjudna. Världshälsoorganisationens avgående generaldirektör Margaret Chan deltar dessutom i spelet.

– Det funkar inte att ni försöker stoppa epidemin genom att stänga era gränser, varnar WHO-chefen. Det internationella resandet och handeln är alldeles för omfattande.

Dessutom så säger WHOs internationella hälsoreglemente att man ska undvika sådana åtgärder i det längsta eftersom det kan allvarligt skada länders ekonomi, vilket var fallet vid ebolautbrottet i västafrika 2014, då Liberias, Sierra Leones och Guineas ekonomi störtdök när nästan alla flyg slutade att landa och internationella bolag flydde. Risken är att fattiga länder väntar i det längsta att berätta om ett sjukdomsutbrott för att inte gå bankrutt.

Men som en av simuleringskonstruktörerna doktor Andreas Gilsdorf vid Robert Koch Insitutet påpekar, saker händer som är svåra att kontrollera.
– Oavsett vad WHO säger vill inte flygbolagen riskera sin personal, vad gör man då som hälsominister för att hjälpa Anycountry och hur ska man få in tillräckligt med personal och utrustning till det fattiga landet som har mycket svagt sjukvårdssystem, förklarar Dr. Andreas Gilsdorf? Är det bäst om all G20 länder samordnar sig med WHO, eller ska varje skicka sina team?

Alla ministrarna är för koordination berättar moderatorn för simuleringen Professor Ilona Kickbusch, expert på global hälsa vid Graduate Institute i Geneve. Men sen vill ingen bli koordinerad i alla fall.

Vi befarade att minstrarna skulle vara stela och inte vilja spela med, men tvärtom det var svårt att få stopp på dem under övningen som varade fyra timmar under två dagar, fortsätter hon. Alla fick rösta med mentometerknappar hur de ville lösa olika problem och sedan prata fritt.

– Många hade erfarenheter från sina länder riktiga epidemier och delade med sig av praktiska tips och hur man hanterar ett politiskt tryck att göra något fort utan att hinna tänka efter. Det blev något helt annat än de vanliga förberedda talen, tycker Ilona Kickbusch.

– Flera tunga länder sa att de lärt sig mycket av övningen, berättar professor Ilona Kickbusch.

Så hon tror att det här kommer vara något som G20 kommer göra fler gånger. En sådan här ministerövning har dessutom förberetts i månader av tjänstemän på departement och myndigheter så även när en ny hälsominister väljs så finns mycket kunskap kvar i varje land.

Tyskland förbundskansler Angela Merkel påpekade att katastrofinsatsen när ebola slog till i Västafrika för två och ett halvt år sedan och som kostade 11 000 människor livet var sen och dåligt samordnad.
– Det vore syniskt att inte lära av det, ansåg Angela Merkel som drivit på för den nya agendan. När G20-gruppen börjat prata klimatfrågor så är global hälsa lika viktigt för de stora ekonomiernas framtid anser hon.

Moderatorn Ilona Kickbusch kunde höra under simuleringen att hälsoministrarna tyckte att WHO som fick mycket kritik för sin ebolainsats 2014, nu förbättrats kraftfullt. Men få vill betala vad det kostar med en stark världshälsoorganisation.

– Det finns inga gratisluncher dundrade Angela Merkel.

De bidragslöften G20 länderna hittills gett till i katastroffonden som ska betala för nästa epidemiutryckning, är bara till hälften uppfyllda. Pengarna tar slut i augusti.

– Så hur gick det då med epidemisimuleringen, räddade ni världen frågar jag Tysklands hälsominister Hermann Gröhe när fotoblixtarna smattrat färdigt.

– Nja, i morse höll epidemin på att sprida sig till våra egna länder, berättar tyska hälsoministern Hermann Gröhe så det blev inget lyckligt slut, utan vi har en hemläxa att göra. Viktigaste lärdomen, att ju längre man väntar med åtgärder desto dyrare blir dem.

Inför det här G20-mötet hade flera hjälporganisationer skrivit öppna brev till hälsoministrarna.

G20-länderna måste stoppa bombningen av sjukhus i Syrien, Jemen och Afghanistan. Vissa är direkt inblandade. Löften på papper räcker inte anser Organisationen Läkare utan gränsers tysklandschef Florian Westphal.

I slutdeklarationen här från Berlin står att allt våld mot vårdpersonal och sjukhus är oacceptabel, men om det är värt mer än pappret återstår att se.

Ett annat öppet brev kom från flera tunga internationella organisationer engagerade i malaria, tuberkulos och försummade sjukdomar. G20-länderna behöver investerar mycket mer pengar för att stoppa de farsoterna, annars kommer vårdkostnaderna att öka med tiotusentals miljarder kronor årligen enligt Världsbankens beräkningar.

Intiativtagaren är den före detta brittiska EU-parlamentarikern Alan Donnelly som numer är ordförande för Sovereign Strategy. Han ser en fara i att epidemiberedskap ger mer politiska poäng än att göra nått åt att till exempel två miljoner varje år dör av tbc och allt oftare av bakterier som är motståndskraftiga mot de vanliga medicinerna.

Men just att göra nått åt den ökande antibiotikaresistensen inklusive tbc var det tydligaste löftet från mötet. Till 2018 ska alla G20-länder ha nationella planer så att det blir stopp för penicillin utan recept eller i onödan och att djurindustrin slutar gödsla med antibiotika i fodret. Dessutom ska nya sorter forskas fram.

Det här är något som Norges hälsominister Bent Høie välkomnar. Han var inbjuden av Tyskland som tack för allt samarbete kring frågan. Sverige har visserligen varit lika engagerat, men var bara representerat av EU-kommissionen på G20-mötet.