Expert om Trumps tal: Det kommer att vara ganska milt

5:54 min

USA:s president Donald Trump håller i eftermiddag ett tal inför ledare från 50 muslimska länder.

Idag ska USA:s president Donald Trump som just nu är i Saudiarabiens huvudstad Riyad hålla ett tal om islam. Talet ska hållas vid en lunch inför ledare från 50 muslimska länder och enligt Trumps nationella säkerhetsrådgivare ska det bli "inspirerande men rakt" och handla om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism.

Talet har väckt mycket uppmärksamhet redan innan det hållits, inte minst sedan det blev känt att det är samme rådgivare som låg bakom det hårt kritiserade inreseförbudet för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder, som skrivit talet.

Trump själv har ju tidigare haft en hård ton mot muslimer och islam, men Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet tror att han kommer att vara betydligt mildare i talet idag och att han kommer att fokusera på en ny politik i Mellanöstern och kampen mot terrorism.

Vad kan Trump tänkas säga i sitt tal?
- Han var ju under sin tid som presidentkandidat väldigt kritisk både mot islam i allmänhet och mot Saudiarabien i synnerhet kanske, och han sa väldigt många elaka saker både om islam som religion och om Saudiarabien som land. Det återstår att se hur mycket av det som kommer att komma i talet idag, men jag tror inte att särskilt mycket av elakheterna kommer att finnas med.

Jag tror att talet kommer att vara mycket mycket mindre konfrontatoriskt och ganska milt. Det har förekommit en del läckor till pressen av utkastet av talet, och där förekommer till exempel inte frasen "radikal islamistisk terrorism" som Trump använde i sitt installationstal och som han hela tiden kritiserade Obama för att inte använda.

Varför är "radikal islamistisk terrorism" ett laddat begrepp?
- Det är signalpolitik. Det var en term som Obama inte använde, han valde istället att tala om våldsam extremism och då kopplar man ju inte det till islam, medan Trump och republikanerna och andra på högerkanten i USA väldigt medvetet vill koppla terrorismen till islam. Det här är en jättefråga i amerikansk politik men också i Europa, det vill säga hur man ska beskriva det här problemet. Det handlar inte bara om retorik, utan också om den föreställningsvärld som kommer med begreppet om man väljer att använda det eller inte.

Vad tror du att de muslimska ledarna kommer att lyssna efter?
- De kommer att lyssna väldigt noga efter någon skandal eller liknande. Trump är ju väldigt impulsiv och känd för att inte följa protokoll, så jag tror att många kommer lyssna intensivt efter grodor. De amerikanska medierna gjorde ju en stor grej igår av att det var en dag helt fri från politiska grodor under Trumps vistelse i Saudiarabien. Så idag lyssnar man noga efter misstag, men också hur han kommer att tala kring mänskliga rättigheter, krav på demokrati och om politiken gentemot Iran, IS, Israel och Palestina.