Jönsson: ”Kanada är favoriter”

5:06 min

Tre Kronor står i sin första VM-final på fyra år. Där väntar giganten Kanada som både är regerande mästare i OS och VM.

– Jag tippar Tre Kronor med hjärtat men Kanada är favoriter, säger Radiosportens expert Jörgen Jönsson.

Efter gårdagens semifinalvinst mot Finland med 4–1 väntar i dag VM-final mot Kanada för Tre Kronor.

– Kanada spelar ganska enkel ishockey, långa puckar upp i mitten och man försöker chippa den och komma med fart över blålinjen. Men de är otroligt effektiva i sin användning av tyngden framför mål, säger Radiosportens expert Jörgen Jönsson.

Det kanadensiska laget vann VM-guld 2015 och 2016 och är också regerande OS-mästare.

– Jag tippar Tre Kronor med hjärtat men Kanada är favoriter. Det var en imponerande vändning mot Ryssland och trots att man inte spelade bra var man hungrig när man väl fick vittring. Det är något som Kanada gör bättre än Sverige, hungern och att få till det här viktiga sista momentet mycket bättre, säger Jönsson.

Tre Kronor å andra sidan står i sin första VM-final sedan guldet 2013 på hemmaplan.

– Man har i Tre Kronor bra spets och jag tycker att vi har rejäla pjäser där bak. Men det kommer att krävas mycket av Victor Hedman och Alexander Edler med att hålla undan de tuffa och fysiskt starka kanadensiska spelarna.

I OS-finalen i Sotji 2014 blev det svensk förlust mot just Kanada. Nicklas Bäckström missade finalen på grund av en dopningsavstängning som han sedan helt friades från.

– Det kan bli revansch för honom. Jag minns när jag fick vara med och vinna i Riga 2006 då var Bäckström med och blev den yngsta spelaren genom alla tider att vinna VM-guld i svensk ishockey. Så han kan verkligen sluta en cirkel som vore häftig för honom, säger Jörgen Jönsson.