Ingen fristående nationell antidopningsbyrå

1:17 min

Det blir ingen fristående antidopningsbyrå i Sverige. På Riksidrottsmötet beslutade man i dag att nuvarande organisering behålls tills vidare.

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Vi enades tillsammans med dem som motionerade om en process framåt. Det gick inte igenom helt enkelt utan tillsammans skapade vi ett bra förslag som stämman kunde ta, säger Lotta Kellander, styrelseledamot i Riksidrottsförbundet, till P4 Värmland.

Bakom motionen om en fristående nationell antidopningsbyrå stod bland annat Svenska friidrottsförbundet.

– Det viktiga här var att vi pratade ihop oss om hur vi ska gå vidare och hur den nuvarande antidopningsbyrån ska utvecklas. För vi är eniga om att det finns ett utvecklingsbehov och sen hur det ser ut är ingen part låst vid utan nu jobbar vi tillsammans, säger ordföranden i Svenska friidrottsförbundet Björn O Nilsson.

Ni är inte besvikna att motionen inte gick igenom?

– Inte det minsta. Egentligen ser vi det som att inget förslag vann gehör utan att vi tillsammans jobbade fram ett nytt. Nu tar vi det lite lugnt i startsträckan och sen är vi inte låsta utan jobba tillsammans.

Vill ni fortfarande ha en fristående antidopningsbyrå i Sverige?

– Det var vår ståndpunkt inom motionen men nu ser vi att vi måste backa ett steg och tillsammans titta på hur behovsbilden ser ut.

Beslutet att behålla den nuvarande organiseringen av antidopningsverksamheten ligger i linje med vad Riksidrottsförbundet ville.

– I nuläget ser vi inget behov av en fristående antidopningsbyrå.Vi hanterar våra problem på en stark värdegrund skulle man kunna säga. Vi hanterar de problem som vi har och det vill vi fortsätta att göra, vi är bra på det, säger Kellander.