#sametingsvalet2017

Valet pågår för fullt

30 min

En strid ström har kommit till vallokalerna runt om i svenska Sápmi där Sameradion & SVT Sápmi finns på plats.

Lyssna igen på vår rapport från vallokalerna.

En av dem som kommit till vallokalen i Umeå är Sara Blind. Hon tycker det är viktigt att göra sin röst hörd. Hon tyckte inte det var svårt att bestämma sig för vem hon skulle rösta på, även om flera av partierna är ganska lika.

- Det är mer vilket block. Vilka man tänker sig kommer att samarbeta med varandra, säger Sara Blind.

Hon har röstat på en ung kvinna berättar hon och hoppas på gott samarbete i Sametinget kommande mandatperiod. Att politikerna kan lobba mycket i media de frågor som är viktiga för Sápmi.

Natalie Carrion är en av valförrättarna i Umeå. Hon har tagit på sig uppdraget för att det känns viktigt att delta.

- Det handlar ju om demokrati och det känns viktigt att se till att folk som kommer hit också blir väl och riktigt bemötta.

En annan som tagit sig till vallokalen i Umeå är Mårten Hallebjär som röstat i alla sametingsval hittills.

- Jag tycker det är viktigt att så många samer som möjligt röstar i Sametinget. Ju fler vi är som röstar desto bättre blir demokratin, man får ett ordentligt utslag på valresultatet.

Vad var det som avgjorde hur du röstade?

- Jag har inte ändrat uppfattning det här året och inte de förra gångerna heller och jag har haft en ganska klar syn på vad jag vill i röstningen min. Samernas rättigheter. Både rennäringen och rätten till land och vatten är viktigt, säger Mårten Hallebjär. 

Kristin Jonsson i Östersund har funderat länge vad hon skulle rösta på innan hon tillslut bestämde sig och kände att det blev rätt.

- ILO tycker jag är jätteviktigt och sedan att man förbättrar lite för renskötseln. Att det blir starkare rättigheter mot gruvbolag och andra som tränger sig på, säger Kristin Jonsson.

För Siv Eliasson Kurkinen i Luleå var det viktigt att rösta för at påverka det som går. För henne var det ganska enkelt att besluta vilket parti hon skulle rösta på.

- Jag tycker att alla samer ska ha lika rätt när det gäller olika frågor, det är det som jag stödjer.

Johan Lundgren i Arvidsjaur tycker också det är viktigt att rösta när man har möjlighet att påverka. Inte heller för honom var det svårt att bestämma sig.

- Den förhoppningen jag har och den känsla som jag tycker ska vara viktigast det är att vi ska bli mer enade. Som det  känns just nu är det lägerställningar där man gräver ner sig i skyttegravar. Upp ur skyttegravarna och försök hitta en samepolitik som gynnar alla samer, säger Johan Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio