Dagens gäst om sin nya bok om Hilma af Klint

Anna Laestadius Larsson: Jag har ett livslångt historieintresse

3:09 min

Frilansjournalisten och författaren Anna Laestadius Larsson har skrivit flera historiska romaner och är just nu aktuell med sin bok om Hilma af Klint.

I sin senaste roman berättar hon om konstnären Hilma af Klint som levde mellan 1862 och 1944. En konstnär som var så övertygad om att världen inte var mogen att se hennes konst, att hon gömde undan sina märkliga tavlor.

Hur viktig är hon för konsten?
– Jag såg hennes konst för första gången på Picasso museet Málaga och där drabbades jag av hennes stora fantastiska abstrakta tavlor. hon var ju en länge okänd pionjär inom området. hon målade ju dem flera år innan de som blev kända som pionjärer, berättar Anna Laestadius Larsson.

Vad var det som väckte ditt intresse för att skriva den här typen av historiska romaner?
– Jag har egentligen ett livslångt intresse för historia som började med Maria Antoinette när jag var nio år och besökte Paris. Sen har jag traskat runt i varenda slott som har passerat min väg. 

Var dina föräldrar delaktiga i det här intresset?
– Ja det kan man säga, min mamma läste extremt mycket böcker och min pappa var väldigt historieintresserad. Men främst av medeltida kyrkor, så innan jag fick upp intresset för 1700-talet blev det mest den typen av utflyktsmål. Så jag har många vykort kvar från när jag var ung på kända altartavlor och liknande.