P1-MORGON MÅNDAG 22 MAJ

Qviberg säljer sina aktier i Metro

10 min

Finansmannen Mats Qviberg säljer alla sina aktier i investmentbolaget Custos och därmed tidningen Metro. Detta efter mycket kritik efter en intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter idag. Men hur påverkas Metro av skandalerna?  Hör tidningens chefredaktör och ansvarig utgivare Staffan Erfors och Expressens chefredaktör och ansvarig utgivare Thomas Mattsson.

Staffan Erfors, chefredaktör och ansvarig utgivare Metro, säger att Mats Qvibergs lämnande av ägarskapet är bra ur flera aspekter.

– Jag tror det dels är bra för Metro och min redaktion, att vi nu får lite arbetsro förhoppningsvis. Sedan tror jag inte minst att det är bra för Mats Qviberg själv på ett personligt plan. Han har ju varit hårt ansatt under den här veckan som har gått.

Hur har den senaste tidens debatt påverkat tidningen?

– Det återstår väl lite att se. I förlängningen så kan det här bli något bra, för jag tror att Metros journalistik nästan aldrig varit såhär omdiskuterad sedan starten i februari 1995.

En journalist och ett par kolumnister har lämnat tidningen. Hur har stämningen på jobbet varit?

– Det som har präglat redaktionen under den här veckan, det är faktiskt en beslutsamhet att fortsätta göra ett väldigt bra journalistiskt arbete.

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, som skrivit mycket om Qvibergs ägande i Metro, säger att den här typen av händelser är ovanlig i Sverige.

– Vi har haft publicistiska verksamheter i 200-300 år i Sverige. Vi har också en tradition av att de som äger de verksamheterna faktiskt inte uttalar sig om de operativa delarna, därför att man inte vill att personliga agendor eventuellt ska kunna påverka publicistik som massdistribueras till väldigt många människor.

– Det finns vissa saker som man måste förhålla sig till som ägare. Det är det som Mats Qviberg själv tillstår, att han inte hade förstått komplexiteten, de särskilda ansvar som faktiskt tillkommer en tidningsägare.

Trots den senaste tidens turbulens upplever Staffan Erfors, chefredaktör Metro, att Qviberg varit en väldigt bra medieägare.

– Speciellt eftersom de aldrig överhuvudtaget lagt sig i journalistiken. Det är verkligen någonting jag känt och uppskattat.

Men han har ju gjort dessa uttalanden?

– Det kan jag inte neka till såklart, men i det här sammanhanget bör man nog komma ihåg att Mats Qviberg är en väldigt spontan person. Det är ganska lätt att få honom att säga i princip vad som helst uppenbarligen. Jag personligen har aldrig någonsin upplevt någon form av påtryckningar på något sätt. Det gör att den här veckan har präglats av en slags svart ironi.