Drogmissbruk ökar dramatiskt i USA

5:57 min

Varje år dör över 50 000 människor i överdoser i USA. Användningen av opioider, som smärtstillande medicin och heroin fortsätter att öka. Beroendet av drogerna är ett galopperande problem över hela landet, inte minst i områden med förlorade industrijobb och sviktande ekonomi.

Över hela USA bildas också aktionsgrupper för att försöka få ner missbruket och hjälpa människor att bli nyktra. Joshua Horton, i Oxford i delstaten Mississippi, har bildat en av dem, Southern Recovery Advocacy. Han är själv långvarig missbrukare men ren från droger nu.

– Köp en svart kostym, för du kommer behöva gå på många begravningar, sa det till mig när jag blev nykter och det var väldigt sant. Jag har tappat räkningen på hur många vänner och andra jag förlorat på grund av drogberoende, säger Joshua Horton.

Han visar runt på Oxford University där han är överårig juriststudent, en ny chans i livet. I liten hatt och short i värmen är han ivrig att berätta hur han vill betala tillbaka, som amerikaner så ofta säger, till ett samhälle som hjälpt honom.

Han säger att alla han känner antingen är döda eller sitter i fängelse. Han har brutit med sin mor och morföräldrarna träffar han knappt. De har sina egna problem.

Jag förstår att han inte vill prata om det. Han säger bara att han växte upp med missbrukare och tillgång till droger.

Joshua berättar gärna om sig själv. Det började med alkohol och marijuana och fortsatte med tyngre droger när han var sexton - kokain, extacy, opioider, men inte heroin. Det fanns inte så stor tillgång då, säger han.

– Men heroinet dödade min bäste vän. Hans tre- och femåriga döttrar hittade honom efter överdos för tre år sedan.

Joshua Horton är 33 år och går på universitet i Oxford. Han har haft tur och fått hjälp att ta sig ur missbruket. Han går regelbundet på rehabiliteringsmöten. Det är en kamp att hålla sig nykter och lätt att få tag på narkotika:

– Vi har förlorat ett halvdussin studenter här på universitetet bara det senaste året. Det är fler än så i Oxford, som ändå är en liten stad på 40 000 invånare.

Joshua Horton startade Southern Recovery Advocacy som en aktiongrupp mot drogmissbruk och hans mål är särskilt att öka insatserna för rehabilitering av drogmissbrukare som sitter i fängelse. Han driver på för samarbete i Oxford mellan makthavare, läkare, fältarbetare och missbrukare. Han har fått en plats i guvernörens grupp mot missbruk.

– Drogberoende är en sjukdom, säger han. Den botas inte genom straff och stigmatisering. När det accepteras som en sjukdom och missbrukare inte behöver känna sig isolerade eller som att det är något fel på dem så kommer fler att kunna rehabiliteras snabbare.

För ett par veckor sedan meddelade justitieministern Jeff Sessions att USA ska tillämpa hårdare straff igen för drogbrott. Nästan hälften av dem som redan sitter i federala fängelser i USA har drogrelaterade straff. Mindre förseelser kan ge långa straff. Den förra presidenten Barack Obama ville lätta på det, den nya med Donald Trump skärper alltså igen.

Joshua Horton är förvissad om att skärpta straff för lindrigare brott bara skapar mer missbruk och fler problem. Fängelser är grogrund för missbruk. De som kommer ut behöver hjälp med grundläggande saker i livet som bostad och jobb.

– Vi måste komma tillrätta med att så många fängslas. För deras skulle men också för att det är ekonomiskt oansvarigt att göra det vi gör nu, säger Joshua Horton.

Det tar några timmar att köra från Oxford till Vicksburg, Mississippi, där läkaren Randy Easterling har sin praktik sedan trettio år tillbaka. Han driver också ett behandlingshem för människor som försöker bli av med sitt beroende av opioider. Det har ofta börjat med smärtstillande medicin som lett till beroende. Medicinen skrivs ofta ut i för stora doser, för säkerhets skull, säger han och ju mer man fått desto mer ökar riskerna, så det handlar bland annat om att utbilda läkare bättre om effekterna.

– De här medicinerna är mycket mer beroendeframkallade och farliga än vi trodde och problemen kommer upp till ytan nu, säger Randy Easterling som berättar att fler människor i USA dog av opioider 2016 än som dog av HIV 1995, när det var som störst. Antalet HIV-fall ökar nu i USA säger han och det beror på att när tillgången till de receptbelagda opioiderna stryps för att minska problemen med dem så köper folk heroin på gatan istället. Heroinet injiceras och det ökar risken för smitta.

Bruket av heroin ökar dramatiskt i USA. Beroendet av smärtstillande mediciner växer bland kvinnor och vit medelklass och Easterlings teori är att det kan ha att göra med läkares fördomar att de patienterna lättare får smärtstillande för att de inte förväntas vara missbrukare.

Utbildning av sjukvårdspersonal, mindre doser av medicinen och stöd av omgivningen, tillsammans med medicinering kan minska opioidkrisen säger Easterling.

Han sitter i guvernörens grupp för att hitta vägar ur krisen och är nominerad till den motsvarande grupp som president Donald Trump vill starta.

Precis som Joshua Horton, juridikstudenten i Oxford, talar Easterling om beroende som en sjukdom, det är en hjärnsjukdom säger han, och vem som blir beroende verkar ha att göra både med genetik och tillgång. Beroendet är kopplat till psyket och Randy Easterling tycker att även om USA satsar mer nu för att stävja missbruk så krävs det mer resurser till mentalvård. Missbrukare är ofta jobbiga, säger han.

– Det är inte folk vi brukar umgås med och vi vill inte ha nåt med dem att göra. Det gör allt än mer komplicerat. Det är ett kroniskt tillstånd, inte akuta problem som vi är mästare på att lösa. Vi gör mer nu än förut, men inte tillräckligt mycket för att hjälpa missbrukare och inte tillräckligt mycket för psykiskt sjuka överlag.