Ishockey

VM-guld till Tre Kronor efter straffrysare

4:26 min

Henrik Lundqvist, uppväxt i Åre, blev guldhjälte när Tre Kronor vann VM-finalen mot Kanada med 2-1 efter straffar och tog hem sitt tionde VM-guld.

Sveriges målvakt Henrik Lundqvist räddade samtliga straffar samtidigt som Nicklas Bäckström och Oliver Ekman Larsson satte sina. Det räckte för att Sverige skulle ta hem guldet i Köln och för första gången besegra Kanada i en VM-final.

– Vilken stor hjälte Lundqvist är. Han är som en vägg, det finns inte en lucka. De har inte en chans, säger Radiosportens expert Jörgen Jönsson efter straffläggningen.

Sverige tog ledningen i numerärt underläge i den andra perioden genom Victor Hedman. Kanada svarade omgående i början av den tredje perioden. Ryan O'Reilly satte 1-1 i numerärt överläge efter att Elias Lindholm fått lämna isen för hög klubba. En utvisning som blev omdiskuterad då Travis Konecny tog sig för ansiktet trots att klubben såg ut att röra bröstet.

Kanada fick ett ypperligt tillfälle att avgöra matchen i slutet av den tredje perioden då Sverige drog på sig en utvisning efter sex spelare på isen. Men Sverige lyckades hålla tätt och tog matchen till förlängning. 

Väl där fick Sverige chansen i numerärt överläge men utan utdelning. Kanada hade flera jättelägen men Henrik Lundqvist var strålande i målet och räddade kvar Tre Kronor i matchen och blev sedan hjälte i straffläggningen.

Nicklas Bäckström satte den första straffen för Tre Kronor.

– Fantastiskt skönt. Det kan inte bli bättre. Jag hade bestämt mig innan vart jag skulle skjuta, säger han till Radiosporten.


Fakta: Tio senaste världsmästarlagen

2017: Sverige.

2016: Kanada.

2015: Kanada.

2014: Ryssland.

2013: Sverige.

2012: Ryssland.

2011: Finland.

2010: Tjeckien.

2009: Ryssland.

2008: Ryssland.