Kyrkoherde i Olofström gav kardinalbesked

2:56 min

Det var mitt under lunchen i Blekinge som det historiska beskedet nådde den nyblivna kardinalen.

Under söndagen hölls konfirmation i S:t Antonius församling i Olofström. På plats för att leda ceremonin fanns Anders Arborelius, biskop i Stockholms Katolska Stift.

Efter konfirmationen gick alla hem och biskopen satte sig till bords för lunch tillsammans med Raphael Kurian, kyrkoherde i församlingen, när det plötsligt ringde i Raphaels mobiltelefon:

– Det var Fader Fredrik Emanuelsson från Stockholm som frågade om jag hade biskopen i närheten. Han sa att han hade mycket stora nyheter, att biskopen blivit utsedd till kardinal och frågade om jag kunde räcka över luren till biskopen. 

Ingen mobil
Eftersom biskopen inte själv använder mobil så var det alltså genom Raphaels telefon som Anders Arborelius fick nyheten om att han som första svensk genom tiderna fått den katolska kyrkans näst högsta ämbete. 

– Jag blev väldigt glad, också över att jag blev den första här i Blekinge att genom min egen telefon få nyheten!

Första kardinalsvälsignelsen
Efter detta genomfördes ett sedan tidigare planerat firande på torget i Olofström, dit också två präster från Malmö kom för att visa upp meddelandet ifrån Rom:

– Efter det applåderade vi honom, gav honom en blomma och bad tillsammans. Sedan fick vi tre präster den första välsignelsen av honom som kardinal.

Skjutsade kardinalen
Efter det kallade plikten och den nyblivna kardinalen skulle bege sig mot Malmö:

– Han hade bokat biljett från Bromölla så jag tog församlingsbilen och körde honom dit och kan nu också kalla mig den första föraren av den nya kardinalen, säger Raphael och skrattar.