Svenskt band spelar på Nashvilles legendariska scener

5:41 min

I countryns huvudstad Nashville befinner sig just nu det svenska bandet Green Line Travelers. Det är deras första spelning på amerikansk mark och för flera av dem en livslång dröm som går i uppfyllelse.

– Lite skakis är man, det är mycket det här med språket för mig som är van vid att sjunga på svenska. Det finns uppenbara brister i mitt vokabulär så vi har tagit det gemensamma beslutet att jag ska inte prata, utan bara sjunga, säger David Ritschard som är sångare i Green Line Travelers.

– För en svensk countryartist är ju Nashville lite som att vara i en leksaksaffär. Det är många välkända countryartister och gitarrister här. Så jag måste spela ordentligt, säger Daniel Björkander, gitarrist.

Scenen som bandet snart ska äntra finns på Nashville Palace. Här har artister som George Jones, Waylon Jennings och Johnny Cash spelat. Agnes Odén, bandets violinist, väntar vid sidan av scenen. Här pågår en musikfestival som heter Nashville Boogie och bandet har fått äran, eller kanske haft oturen, att inleda den första riktiga festivaldagen.

För en svensk countryartist är ju Nashville lite som att vara i en leksaksaffär. Det är många välkända countryartister och gitarrister här.

– Just nu hoppas jag mest på att det ska komma en massa folk. Vi spelar ju ganska tidigt på dagen, men då kan vi slappna av sedan. Det ska bli jätteroligt, jag är taggad och vill upp och rocka loss, säger Agnes Odén.

Festivalen äger rum dels på Nashville Palace, dels på Grand Ole Opry, den mytomspunna scenen varifrån en berömd radioshow med countryartister sänts regelbundet ända sedan 1925. Att Green Line Travelers blivit inbjudna att framträda i ett så celebert sällskap verkar till och med de själva förvånade över.

– Vi blev inbjudna av Jason Galaz som anordnar den här festivalen. Jag vet inte hur han fick tag på oss, men det har kanske lite att göra med våra kostymer. De har sytts upp av en dansk sångerska som flyttat till Nashville och nu syr upp scenkostymer så som de såg ut på 50-talet, säger Daniel Björkander.

Bandets scenkläder består av matchande outfits med gröna westernskjortor och beiga byxor, med motsvarande kjol för Agnes. De är dekorerade med musiknoter i vitt och svart och naturligtvis bär alla i bandet cowboyboots. David och Daniel har också införskaffat en varsin stetsonhatt i en butik i Nashville.

Green Line Travelers får äntligen gå upp på scenen för att ställa in utrustningen inför spelningen. Längst fram vid scenen tittar två personer uppmärksamt på och applåderar entusiastiskt när David tar mikrofonen och välkomnar till soundcheck. Det visar sig vara två fans, som kört ända från Nebraska för att höra dem spela.

– Vi vill höra autentisk countrymusik och det här låter exakt som det vi är ute efter, säger Patty Schmidt.

Hon sitter bredvid sin man Terry som säger att han kollat upp bandet innan och sett fram emot deras spelning.

– Det är en av de två grupper som jag ser fram emot att se. De spelar på rätt sätt. De håller det enkelt, autentiskt och är "the real deal", säger Terry.

– Och de har en fantastisk sångare, flikar Patty in.

Vi vill höra autentisk countrymusik och det här låter exakt som det vi är ute efter.

Trots sitt talförbud inleder David spelningen med att berätta att man är The Green Line Travelers från Stockholm, Sverige och att det här är bandets första spelning på amerikansk mark samt deras första gång i Nashville. Han möts av applåder och hurrarop från publiken. Efter framträdandet är bandet upplyfta, men säger att de plågades av premiärnerver.

– Personligen måste jag erkänna att jag kände mig lite stel, jämfört med hur med det brukar vara. Det var nerverna och att det var första gången, men vi har ju några gånger till på oss, säger David.

– De som var där var en riktigt bra publik. De var hängivna, säger Agnes.

Är ni besvikna att det inte var fullsatt?

– Absolut inte. Det är en väldigt stor festival med många band. I alla lägen gör vi alltid vårt bästa. Det är allt för publiken och de verkade nöjda, säger Daniel.

Vad tänker ni att det här ska leda till i framtiden, att ni är här nu och har fyra spelningar i Nashville?

– Det hade varit jättekul att få komma tillbaka. Och vi hade velat se mer av USA. Austin i Texas ska vara en jättefin stad för oss musiker.