"Man släpper barn lite för fritt på nätet"

4:30 min

P4 Stockholm fick besök av Johanna Stenius och Petra Jankov, som skrivit den första handboken för barn om sociala medier.

– Man måste lära barn hur man pratar på nätet, säger Petra Jankov.

Hon har tillsammans med Johanna Stenius skrivit boken "På skärmen", som är en handbok för barn om sociala medier. Tidigare har det framför allt funnits information till föräldrar om hur man ska hantera barns internetanvändning, men den här boken riktar sig alltså till barnen själva.

Idén till boken kommer från att både Johanna Stenius och Petra Jankov har barn i samma ålder, 9 och 6 år, som redan finns på sociala medier. 

– För att det ska bli bra och rätt, måste barnen också själva lära sig hur man ska vara på skärmen. Det är viktigt att barnen får en grundinställning som gör att de kan känna sig säkra på nätet. Det är viktigt att komma in så tidigt som möjligt. Vi rekommenderar boken från 8 år och uppåt, säger Johanna Stenius.

14-årige Benyamin, som är praktikant hos P4 Stockholm den här veckan, gav sig också in i samtalet.

Han upplever att i alla fall han och hans vänner har rätt god koll på hur det funkar på sociala medier. 

– Vi vet vad vi ska göra. Om någon vill följa oss som vi inte känner till exempel så blockerar vi dem. Sedan har jag också bara privata konton på sociala medier. 

Men ett problem som han ser det är att det kan ske konflikter på vissa sociala medier mellan folk i skolan. Framförallt på appen Snapchat.

– Man vågar säga mer där, eftersom allt som man lägger upp på Snapchat försvinner direkt. Det är där konflikterna sker oftast, inte i skolan, säger Benyamin.