Facebooks hemliga regler avslöjade

1:08 min

Facebooks regler för vad som är tillåtet och inte har läckts ut. De tar upp vad som är okej och vad som är otillåtet när det gäller porr, våld och hot.

Facebooks hemliga riktlinjer för hur sajten ska hantera till exempel hot, våld, porr och självskadebeteende har läckts. Sociala Medie-experten Deeped Niclas Strandh säger att reglerna är ett försök att skriva regler som fungerar i hela världen, trots olika kulturer och synsätt. 

– Man försöker skapa ett regelverk som blir jättekomplext och kanske ganska konstigt när man börjar läsa det eftersom det finns otroligt svåra avvägningar att göra. Som kanske många gånger borde göras gång till gång och inte utifrån något regelverk, säger Deeped Niclas Strandh. 

Reglerna försöker ge exempel på vad som är tillåtet och vad som inte är okej i olika ämnen. 

När det gäller hot är det otillåtet att dödshota särskilda skyddade personer som Donald Trump. Hot som kan falla under hets mot folkgrupp är också förbjudet. 

Men en kommentar om hur man bryter någons nacke är tillåtet eftersom det inte bedöms vara ett trovärdigt hot. Även kommentarer som ”jag hoppas någon dödar dig” kan vara tillåtna. 

Filmer som visar självskadebeteende eller våldsamma dödsfall behöver inte nödvändigtvis tas bort.  Detta eftersom att det kan väcka medvetenhet om till exempel psykiska sjukdomar eller krigsbrott. 

De ska dock markeras som känsliga och döljas för minderåriga. 

Våld mot djur är inte heller generellt förbjudet. Gränsen går när innehållet på något sett hyllar handlingen eller om det är ytterst grovt. 

Reglerna försöker definiera vad som är otillåten så kallad hämndporr och går igenom vilken typ av nakenhet som är acceptabelt. Till exempel är konst med naket motiv gjord för hand tillåten, men inte om den är skapad med en dator.

Monika Bickert som är Facebooks globala policychef säger till The Guardian att Facebook har en utmaning som inte liknar någon annans. 

– Vi har en varierad användargemenskap och människor har olika idéer om vad som är okej att dela. Oavsett var du drar gränsen kommer det alltid finnas gråzoner, säger Monika Bickert till The Guardian. 

Hon säger vidare att Facebook ser det som sitt ansvar att hålla sajten säker. Det här arbetet kommer fortsätta och hon uppmanar också användare att rapportera problem. 

Deepedh Niclas Strandh tror att den här frågan kommer bli allt viktigare för Facebook att lösa, och det kan på sikt bli en fråga om överlevnad. 

– Facebook har ju fortfarande upplevelsen av att vara en startup, sen råkar man vara ett av de största företagen i världen. Där behöver man börja titta mycket mer på kundinriktning och saker som det här än att bara utveckla coola saker.