Hektiskt på Arlanda när passagerarrekord väntas

1:33 min

Arlanda flygplats kommer på tisdagen med all säkerhet att slå rekord i antal passagerare under ett dygn. Anledningen: Europa League-finalen på Friends Arena.

– Vi räknar med att slå passagerarrekord. Vi tror att vi kanske kommer upp i över 100 000 passagerare och det har vi aldrig varit uppe i tidigare. Logistiskt sett så är det definitivt en av de största utmaningarna vi haft, säger Swedavias operativa chef Lena Rökaas.

Ovanligt många flyg och flygpassagerare intar Arlanda på onsdagen. Europa League-supportrar ankommer samtidigt som många svenskar reser bort över Kristi himmelsfärdshelgen som traditionellt är en utmaning för flygplatsen.

Swedavias personal har i ett år planerat för det här. Lena Rökaas berättar att man varit tvungen att arbeta med flera olika scenarier eftersom man inte visste vilka supportrar som skall komma förrän Europa Leagues semifinaler var avgjorda och om det handlar om ett Schengenland eller inte.

Men i dag finns det en detaljerad operativ och logistisk plan som man på Arlanda är säker på ska hålla.

– En av de saker som vi gjort är att vi stänger en bana, Bana 2, för att parkera flygplan på. Det är inget vi normalt gör så det blir en spektakulär arbetsplats den här dagen, säger Lena Rökaas.

Trycket på Arlanda kommer att vara så stort att landningsbana 2 blir parkeringsplats för flygplan.

Så här tätt inpå matchen är man fortfarande osäker på hur många plan som kommer att landa på Arlanda flygplats.

– Men vi vet ju vad vi har kapacitet för. Och vi planerar för att kunna ta emot 60 extra charterflyg den här dagen.

Även 300 extra charterbussar kommer att pendla mellan Arlanda och Friends Arena i Solna där Ajax möter Manchester United i Europa League-finalen.

Bemanningen på och kring Arlanda är ordentligt stärkt och personalen är bra förberedd, säger Lena Rökaas.

För det handlar om ett ovanligt stort fotbollsevenemang och också om en utmaning för Arlanda: att för åttonde året i rad slå passagerarrekord för ett dygn – denna gång med råge.

Men det handlar också om några tuffa dagar med många supportrar. Många reser tillbaka redan på onsdag kväll – andra stannar i Stockholm. Stockholmarna som själva ska till Arlanda bör tänka på det.

– Det är bra att vara ute i god tid om man ska åka just den här helgen för att det kommer att vara väldigt mycket resenärer här ute på Arlanda.

Finalen i årets upplaga av UEFA Europa League spelas i kväll på Friends Arena med avspark kl. 20.45.

Mer information om trafiken.