Valkampanjen inför parlamentsvalet inleds i Frankrike

1:47 min

I dag inleds officiellt valkampanjen inför det franska parlamentsvalet. Den 11 och 18 juni ska fransmännen välja parlamentsledamöter. Valet är annorlunda i år, eftersom den valde presidenten inte har något eget politiskt parti ännu och de båda partier som brukar vinna franska val befinner sig i kris.

President Emmanuel Macrons rörelse Le République en marche har ännu inte formellt ombildats till parti, men kommer att ställa upp med kandidater till 511 av de 577 platserna i parlamentet.

I vissa valkretsar avstår man av lojalitet, som till exempel där den tidigare socialistiske premiärministern Manuel Valls ställer upp i eget namn, samtidigt som han är lojal med Macrons politik.

Några av ministrarna i Macrons nya regering ställer också upp i parlamentsvalet och därför måste de vinna i sina valkretsar för att få behålla sina ministerposter. Det gäller sex ministrar och statssekreterare, däribland ekonomiministern Bruno Le Maire.

Han och premiärminister Eduard Philippe som kommer från högerpartiet Republikanerna är ombedda att kampanja för "majoriteten", alltså för La république en marche och inte för ursprungspartiet.

Det sargade högerpartiet Republikanerna går till val med siktet inställt på att vinna majoritet, att tvinga Macron att samregera och byta ut premiärministern.

Samtidigt har två kandidater till presidentvalet nu siktet inställt på en plats i parlamentet. Det är Nationella frontens partiledare Marine Le Pen och den vänsterradikale Jean-Luc Mélenchon.

Enligt en opinionsundersökning från Opinionway kan La République en marche få 27 procent av rösterna i parlamentsvalet och därmed en klar majoritet.

Republikanerna och Nationella fronten skulle vardera få 20 procent och Mélenchons La France insoumise 14 procent, Socialistpartiet skulle hamna på 11 procent enligt undersökningen.