Tillgänglig för lyssning och nerladdning mellan 7 juli och 16 september 2017

De oroliga av Linn Ullmann

Marie Richardson läser en roman om en barndom och uppväxt.

Flickans mor och far möts och förälskar sig i varandra under en filminspelning på Fårö 1966. Modern gör rollen som Elisabet, en kvinna som har slutat tala. Fadern är regissören. De får ett barn, separerar och i de sammanlagt 10 filmer de gör tillsammans ger han henne många namn.
Modern vill också skriva precis som fadern. Hon försöker sitta i alla rum i huset i Norge men vilket rum hon än väljer kommer flickan in och vill något. När det inte finns fler rum flyttar hon ner i källaren. Moderns hus växte på djupet till skillnad från faderns hus på Fårö som växte på längden.

Den sedan länge vuxna dottern och hennes far börjar spela in sina samtal i maj 2007. Det är tänkt som ett gemensamt bokprojekt om åldrande. Men fadern har hunnit bli så gammal att samtalen blir fragmentariska och ibland tillsynes utan riktning. När fadern dör i juli samma år blir inspelningarna liggande i dotterns handväska utan att hon förmår lyssna på dem.

Skådespelerskan Marie Richardson läser Radioföljetongen De oroliga i 30 delar. Vissa avsnitt av boken skiljer sig formmässigt och är gjorda som transkriberingar av inspelningar mellan den vuxna dottern och fadern. I dessa delar av radioföljetongen medverkar även Sten Ljunggren.

De oroliga är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017.