Lund

Skuggbudget utan skattehöjning

1:45 min

De politiska partierna i Lund kämpar med att få siffrorna att gå ihop till nästa år. I dag la den borgerliga treklövern, fram sitt skuggbudgetförslag. Att inte höja skatten är det viktigaste, enligt Inga-Kerstin Eriksson (C).

Den borgerliga treklövern i Lund består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern.

Tidigare i maj la det rödgröna styret fram sitt förslag till budget som innebär generella besparingar på mellan en och två procent för de olika förvaltningarna.

Som i allt budgetarbete är det prioriteringar mellan olika satsningar som står på spel och det treklövern kanske framförallt försöker göra är att rädda en del verksamheter som man tycker är särskilt viktiga.

– Det första som jag är stolt över är lärarlönelyftet, där vi gett möjlighet att kompensera de lärare som uppfyllt kriterierna men inte fått någon del av det. Sedan har vi Seniorkortet för 75+ som vi gärna vill ska få vara kvar. Och så vill vi införa en musikcheck, säger Inga-Kerstin Eriksson (C).

Treklövern vill minska investeringar på nya byggnader, och slopa en arbetstidsförkortning bland nyanställd personal inom hemtjänsten och att föräldralediga får ha sina barn i förskola färre timmar i veckan än dessförinnan. De vill också ta ut större vinstutdelning ur kommunala bolag och precis som det politiska styret göra generella besparingar i många av förvaltningarna.