Nu är det intelligenta utegymmet på plats

3:00 min

Är du trött på trånga träningslokaler med en lätt lukt av svett? Då kanske Slottsparkens intelligenta utegym kan vara någonting för dig.

Idag fick de första personerna testa de olika träningsredskapen som styrs med hjälp av modern teknik. Bakom projektet står Högskolan i Halmstad i samarbete med Eleiko, Swedish Adrenaline och Halmstads kommun.

Men vad är egentligen ett intelligent utegym?

Enligt Urban Johnson, professor psykologi vid Akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad är det ett gym som kan kommunicera med den som tränar.

– Man kan säga att det är ett alternativ till en personlig tränare. Räknestolpen i mitten av cirkeln ger dig olika kommandon. Den anger bland annat intervallen för hur länge du ska träna vid varje station och hur länge du ska vila. 

– Målet är att få Halmstadborna att bli mer fysiskt aktiva. Sedan följer vi en mindre grupp individer mer noggrant i en studie. Om fem månader följer vi upp resultatet, säger Urban Johnson.

En som deltar i forskningsprojektet är Tomas Ek som jobbar på Laholmsbuktens VA i Halmstads kommun.

– Vi som rör oss mindre än 30 minuter per dag fick chansen att anmäla oss för att vara med i studien. Jag tyckte att det här lät spännande. De senaste åren har jag knappt tränat någonting. Det var dags nu, säger Tomas Ek.