Tillgänglig mellan 31 maj och 12 juli 2017

Den gamle och havet av Ernest Hemingway i uppläsning av Lars Väringer

Hemingways mästerverk om den gamle fiskaren Santiago som inte längre har någon fiskelycka med sig. 

Här finns Radioföljetongens låtlista som PDF och här finns den som en låtlista på Spotify.

Under nästan fyra dygn till havs, utan sömn lyckas han till slut få en jättelik marlinfisk på kroken. Det blir en kamp på liv och död.

Boken handlar också om den fina vänskapen mellan Santiago och Manolin, en ung man som tidigare fiskat med honom men som förbjudits att fortsätta med det eftersom man aldrig fick någon fisk. När fiskelyckan äntligen vänder blir det Manolin som tar hand om den svårt medtagne Santiago när han till slut kommer i land.

Ernest Hemingway föddes i Idaho men levde större delen av sitt liv utomlands.  Debuten skedde 1925 med novellsamlingen I vår tid. Han kom att skriva 6 romaner, 6 novellsamlingar och även en del facklitteratur. Han levde ett äventyrligt liv, ofta i stridens hetta.
I Och solen har sin gång hämtar han motiv från tjurfäktningarnas Spanien. Klockan klämtar för dig är inspirerad av hans tid som korrespondent under det spanska inbördeskriget.
Den gamle och havet är tveklöst en av Hemingways främsta romaner och gav honom Nobelpriset år 1952.

Lars Väringer
är skådespelare och har huvudsakligen arbetat på Backa teater  och Stadsteatern i Göteborg. Senast spelade han Tevje i ”Spelman på taket”  på Uppsala stadsteater. Han arbetar också som lärare på Teaterhögskolan i Göteborg.