Theresa May vänder om "demensskatt"

1:50 min

I Storbritannien har premiärminister Theresa May i dag gjort en helomvändning i en av de mest uppmärksammade vallöftena i partiets valplattform som presenterades för fyra dagar sedan. Reaktionerna blev för kraftigt negativa och fick partiets ledning i opinionssiffrorna att falla kraftigt.

– Ingenting har förändrats. Vi erbjuder en långsiktig lösning för hållbarheten i socialsystemen i framtiden. Det sade en hörbart pressad Theresa May inför skeptiska reportrar och publik, efter en av de mest dramatiska politiska helomvändningarna i brittisk politik.

Bara fyra dagar efter att partiets valplattform offentliggjordes stod det klart att ett av valplattformens löften riskerade att kraftigt minska konservativa Tories övertag i opinionsmätningarna inför nyvalet den åttonde juni.

Vallöftet gick ut på att äldre britter som på ålderns höst behöver sjukvård eller hemtjänst i sitt eget hem ska få betala. Inte bara med kontanter, utan när pengarna är slut också med en slags skuldsedlar i sitt eget hus.

När personen slutligen dör ska arvingarna betala skulden och om de inte kan det ska hemmet säljas så att staten får betalt för vården i efterhand och arvingarna får det som blir över. Det fanns en begränsning som gjorde att arvingarna får behålla en dryg miljon kronor i vilket fall som helst när huset är sålt.

Britterna äger i hög utsträckning sina hem. Och med de höga bostadspriserna i landet är det stora summor som skulle taxeras ut i efterhand.

Opinionsledaren, Labours Jeremy Corbyn, betitlade omgående förslaget en demensskatt. Opinionsundersökningar som har hunnit göras sedan i torsdags visar på ett kraftigt fall för Tories. Partiets kandidater i valrörelsen har dessutom rapporterat att förslaget är det som ifrågasätts mest när de talar med väljarna.

I dag meddelade partiet att förslaget kommer att förändras. Det kommer att införas ett tak på hur stor kostnaden kan bli. Inget sägs dock ännu om var det taket ska ligga.