Rysk maffia bakom oljesmugglingen i Vitryssland

3:23 min

Det kommer nya uppgifter i Ekots avslöjande om hur svenskägda oljehandelsjätten Gunvor köpt oljeprodukter som smugglats ut från Vitryssland.

Det företag som smugglade ut oljeprodukterna hade tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sankt Petersburg.  

Ekot kunde för några veckor sedan avslöja att företaget Chess Bel under sommaren och hösten 2007 smugglade ut nästan 20 000 ton oljeprodukter från Vitryssland under falsk beteckning och på så vis slapp betala tullskatt.

Chess Bel ligger utanför staden Vitebsk i nordöstra Vitryssland. Enligt den officiella informationen har företaget amerikanska ägare. Det är också vad vd:n Mihail Kravtsov hävdar. 

– Vi har bara en grundare, Chess Limited i USA, säger Mihail Kravtsov till vitryska journalisten Katerina Andreeva som intervjuat honom på plats i Vitebsk.

Men det han säger stämmer inte. Ekot har kommit över ett dokument som visar att Chess Bel grundades av två bolag, det amerikanska som vd:n nämner och ett ryskt bolag i Sankt Petersburg. Det finns all anledning att hemlighålla de ryska grundarna.


Det ryska moderbolaget kontrollerades nämligen av två affärsmän från Sankt Petersburg med kopplingar till den ökända maffian i staden.

De ägde bland annat en strippklubb, och har drivit en oljefabrik som saknade tillstånd och tvingades stänga efter omfattande miljöbrott.
En av affärsmännen har av en tidigare polischef pekats ut som en ledare för ett kriminellt brottssyndikat.

Samtidigt som Chess Bel etablerades i Vitryssland satt en av grundarna häktad misstänkt för bland annat utpressning i Ryssland. Han friades, enligt medieuppgifter, efter att ha vädjat till Rysslands president Vladimir Putin i ett brev.

De bägge affärsmännen har varit misstänkta i kriminella härvor med anknytning till oljeindustrin.

När vi konfronterar Chess Bels vd Mihail Kravtsov med det här säger han att han inte vill kommentera.

– Jag vet vilka jag gör affärer med. Vi följer alltid vitrysk lag och har inte brutit mot några tullagar eller andra lagar, säger Mihail Kravstov.

På väggen bakom vd:n hänger utmärkelsen årets Exportföretag, underskriven av Vitrysslands president Lukashenko. Tre år i rad har företaget vunnit den prestigefyllda utmärkelsen.

Ekots granskning har visat att Chess Bel haft beskydd från landets politiska ledning. Den vitryska tullen utredde redan 2007 smugglingshärvan.  

Men utredningen stoppades av president Lukashenkos högra hand, vice premiärminister Semahska, så att smugglingen kunde fortgå.

Den förre KGB agenten Andrei Molchan, som säger att han jobbade med utredningen, säger att det rörde sig om korruption på högsta statliga nivå.

– Det handlar om att landets högsta ledning skyddar de inblandade, sa den tidigare KGB-tjänstemannen Andrei Molchan.

Sedan oljeprodukterna smugglats ut, köptes de av svenskägda oljehandelsföretaget Gunvor. De fraktades enligt tullens dokumentation vidare till Västeuropa som rysk blyfri bensin.


Gunvor har bekräftat att man köpt oljeprodukterna, men hävdar att man inte gjorde affären direkt med Chess Bel, utan köpte dem sedan de passerat vitryska gränsen.

Företaget säger sig inte känna till att oljeprodukterna smugglats ut ur landet.


Gunvors VD och majoritetsägare Torbjörn Törnqvist, var tidigare också Sveriges Honorärkonsul i Geneve, men fick, efter Ekots avslöjande, lämna sitt uppdrag.