Småland

Swishades pengar av misstag – får själv böta

1:35 min

Får man behålla pengarna om någon "swishar" till fel nummer? Nej, inte enligt Skaraborgs tingsrätt. En kvinna i Småland som fick 2 000 kronor till sitt bankkonto döms nu själv till böter.

Enligt domen från Skaraborgs tingsrätt var kvinnan medveten om att pengarna hade hamnat fel, men i stället för att föra tillbaka beloppet satte hon sprätt på summan.

Det var i april i fjol som en man i Falköping av misstag förde över 2 000 kronor via mobilappen Swish till fel nummer och pengarna hamnade hos kvinnan i Småland.

När mannen upptäckte sitt misstag försökte han få kontakt med kvinnan och även banken hörde av sig via brev och krävde tillbaka pengarna.

Men kvinnan gick inte att nå och nu har ärendet i stället avgjorts i domstol där kvinnan döms för olovligt förfogande.

Kvinnan hade innan hon fick den oväntade summan 83 öre på sitt konto och borde enligt tingsrätten reagerat på det stora beloppet. Men i stället förde hon över det mesta av summan till ett annat av sina bankkonton.

Hon har visserligen betalat tillbaka beloppet, men först nio månader senare. Då swishade hon tillbaka pengarna till Falköpingsbon plus femtio kronor extra som plåster på såren.

Kvinnan får nu även betala dagsböter på totalt 2 500 kronor, enligt tingsrättens dom.