Ny derbyförlust för Djurgården mot AIK

2:04 min

Inhopparen Simon Therns blixtfullträff gör att Djurgården får fortsätta vänta på en derbyseger.

Hollandslånet Thern fick inte plats i AIK:s derbyelva, men fick hoppa in tidigt när Per Karlsson var tvungen att utgå. Och Thern behövde inte ens en minut på sig för att avgöra matchen.

Djurgården klarade inte av att hantera en lång boll in bakom backlinjen och Eero Markkanen fick kontroll på bollen. Han passade bakåt till Thern, vars skott styrdes i mål via en djurgårdare. Resten av halvleken visade AIK prov på bra försvarsspel, vilket man fortsatte med även efter paus.

Tio minuter in i andra halvlek kunde AIK ha fått straff när Sauli Väisänen gick omkull efter en spark på foten av Jacob Une-Larsson, men domaren vinkade avvärjande. AIK fick även flera farliga kontringslägen som man inte klarade av att förvalta.

Sista kvarten så fick ändå Djurgården visst tryck. Mittbacksveteranen Jonas Olsson flyttades upp som anfallare och var närmast att kvittera. Han vräkte sig fram på ett inlägg men Kyriakos Stamatopoulos räddade från nära håll. Stamatopoulos gjorde sin första allsvenska match på nästan två år och höll nollan, i avstängde Oscar Linnérs frånvaro.

– Svårt att säga om det var en rättvis seger. De har mycket boll, men när vi får ut bollen blir det nästan farligt gång. När vi inte får in 2-0 blir det som det blir på slutet, sade Gnagets kapten Nils-Eric Johansson.

AIK vann med 1-0 för tredje matchen i rad och är svårast att göra mål på i hela Allsvenskan. Radiosportens expert Richard Henriksson var imponerad av lagets derbyinsats, inte minst med tanke på att det bara är dagar sedan det omtalade försöket till matchfixning, som gjorde att mötet med IFK Göteborg ställdes in.

– Att då komma in i ett derby och förlora en av sina mest rutinerade spelare (Per Karlsson) tidigt, men ändå göra 1-0 och bevaka det på ett effektivt smart sätt: det är extremt imponerande.

– De har en otroligt stabil defensiv som gör dem poäng. De kan spela på resultat och när de också får offensiven att fungera kan de utmana om SM-guldet. En styrkedemonstration på så många sätt.

Djurgården har inte vunnit ett derby sedan hösten 2011. Nästa chans att bryta den sviten är mot Hammarby den fjärde juni.


 

Djurgården-AIK 0-1((0-1))

0-1 Simon Thern (20).

Varning, AIK: Stipe Vrdoljak.

Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås.

Publik: 25 754.

Djurgården (4-4-2): Andreas Isaksson - Felix Beijmo, Jonas Olsson, Jacob Une Larsson, Elliot Käck - Magnus Eriksson, Kevin Walker (Haruna Garba 71), Kim Källström, Othman El Kabir - Gustav Engvall, Kerim Mrabti

AIK(3-5-2): Kenny Stamatopoulos - Jesper Nyholm, Per Karlsson (Simon Thern 19), Nils-Eric Johansson - Sauli Väisänen, Johan Blomberg, Kristoffer Olsson, Amin Affane, Stipe Vrdoljak (Anton Salétros 70) - Eero Markkanen, Stefan Ishizaki (Denni Avdic 84).