Kritik mot Italiens migrationsavtal

2:06 min

Italien har tecknat ett avtal med flera av Libyens grannländer om att de ska skärpa sin gränskontroll och sätta stopp för migranter att fortsätta mot Medelhavet.

Både Tchad och Niger ska sätta upp läger, enligt deklarationen.

Men över en halv miljon flyktingar och migranter finns redan i Libyen med hopp om att ta sig till Europa.

De är i smugglarnas grepp och behandlas som slavar, säger Flavio Di Giacomo - talespersonen för IOM - Internationella organisationen för migration.

– Det är inte en öppen marknad, som vi sett i historien, där det går att köpa och sälja människor. Det är inte så det går till, säger Flavio Di Giacomo.

Istället byter smugglarna migranter med varandra och behandlar afrikanerna som handelsvaror för att utsätta deras familjer i hemlandet för utpressning. "Skicka pengar eller er son eller dotter kommer att dödas" är det som gäller, enligt Flavio Di Giacomo.

– Flyktingarna och migranterna blir fångar i Libyen. De placeras bakom lås i läger, hus och lägenheter under vidriga förhållanden. Många tvingas arbeta gratis mer eller mindre som slavar. Kvinnor våldtas, säger han också.

23-åriga Onyekachi från Nigeria var åtta månader i Libyen innan hon kom till mottagningscentret i Rom och hon bevittnade många mord.

– De håller kvar människor där och sedan dödar de, säger Onyekachi.

Italien ingår nu olika avtal med Libyen och grannländer söder därom för att få stopp på båttrafiken. Men människorättsförsvarare är kritiska med tanke på de hårda villkoren och att Europa vänder människor ryggen.

– Det finns en uppfattning om att flyktingar är goda och migranter dåliga. Men även om någon har lämnat sitt land av ekonomiska skäl utsätts de för så mycket övergrepp att de blir mycket sårbara, säger Flavio Di Giacomo, talespersonen för IOM - Internationella organisationen för migration.