Danmark bättre på att vårda unga med psykos

1:48 min

När det gäller unga som första gången drabbas av psykos så har Danmark kommit mycket längre än Sverige. Det handlar om att erbjuda vetenskapligt baserad vård i hela landet.

Efter en psykos har nu Peter i Köpenhamn ett heltidsjobb. Han är glad över den hjälp han har fått från ett forskningsprojekt, som fick honom att tänka positiva tankar.

– De fick mig att tänka positiva tankar och sätta mål för den framtid jag vill ha, säger Peter.

Peter var 16 år första gången han hörde röster som sa åt honom att resa sig upp i klassrummet och bara gå, gå, gå. Rösterna sa att han skulle kasta sej framför bilar och utför broar.

Han fick till sist hjälp av forskningsprojektet Opus. Där jobbar man i team med en blandning av olika kompetenser, har få patienter och involverar familjen, som forskning visat är effektivt.

Patienterna lottades till Opus eller standardbehandling, och trots den personalintensiva vården i Opus visade den sig dessutom vara kostnadseffektiv.

Färre patienter behövde dygnetruntvård där. Projektet har nu växt från 2 till 23 mottagningar under de snart 20 år som forskningen har bedrivits.

Psykiatriprofessorn vid Köpenhamns universitet och forskningsledaren Merete Nordentoft säger att den bästa vården i världen för unga psykossjuka finns i Danmark. 

– Jag tror faktiskt det är i Danmark. Åtminstone när det gäller täckning - att alla nu erbjuds vården, säger Nordentoft.

Med en befolkning på fem miljoner så ger de 23 mottagningarna en bättre täckning än i Sverige.

I Sverige är det främst i storstäderna som specialmottagningar finns, medan de mindre landstingen hänvisar till ett för litet befolkningsunderlag för att ha specialistmottagningar för nydebuterad psykos, enligt Vetenskapsradions kartläggning.

Peter som fick psykos som tonåring, är nu i 30 års-åldern och jobbar på en tjusig revisionsbyrå ett stenkast från Ströget i Köpenhamn.

– Efter Opus så fick jag tron på mig själv och jag fick hopp om att jag skulle komma tillbaka, säger Peter.