Lågt grundvatten i hela länet

1:56 min

Efter en torr vinter och vår är nu grundvattennivåerna ovanligt låga på flera håll i länet.

Nu varnar Myndigheten Sveriges Geologiska undersökning, SGU, för vattenbrist och allmänheten uppmanas vara sparsamma med vattnet.

– Vi har nivåer som helt klart ligger under det normala. Vi har två stationer som mäter i Uppsala län, Uppsala och Tierp, och på båda ligger nivåerna mellan normalläget och det absolut lägsta vi någonsin uppmätt, säger Nils Ohlanders, geolog på SGU.

Nils Ohlanders varnar för att hela östra Sverige har ovanligt låga vattennivåer inför sommaren. Extra utsatta riskerar de som har egen brunn att bli, eftersom de har sämre vattenreserver. 

Han menar att man redan nu kan tala om en vattenbrist.

– Ja, det kan man absolut göra. Det är en allvarlig vattenbrist i östra Sverige generellt, säger han.

Bland de värst drabbade kommunerna i länet är Östhammar. Där varnade Karolina Stenrot på det regionala vattenbolaget Gästerike Vatten för låga vattennivåer redan för en månad sedan. Då sa hon att de närmsta veckorna blir avgörande för sommaren och sen dess har det varit torrt.

– Vi hade en förhoppning om att vi skulle få lite mer regn nu under våren innan växtsäsongen började. Det fick vi inte, säger Karolina Stenrot, som är processingenjör på Gästrike Vatten.

Nu uppmanar både Gästrike Vatten, SGU och en rad andra myndigheter allmänheten att vara sparsamma med sitt vatten.

– Vi uppmanar invånarna i våra kommuner, i Uppsala län är det Älvkarleby och Östhammar, att spara med vattnet. Man kan till exempel fundera på om man verkligen måste vattna sin gräsmatta, säger Karolina Stenrot.

Om vattenbristen förvärras kan det till och med bli aktuellt med bevattningsförbud.

– Den kan det absolut bli men det beror på hur sommaren utvecklar sig. Vi får hoppas på en regnig sommar, säger Karolina Stenrot.