Länsstyrelsen: Miljökrav på gruvan i Kaunisvaara fortsätter gälla

Länsstyrelsen skriver i sitt svar till företaget Abecede att myndighetens tidigare krav på miljöåtgärder fortsätter gälla vid ett eventuellt köp av Kaunisvaaragruvan.

Företaget Abecede, som har planer på att få igång gruvan i Kaunisvaara, har krävt svar från Länsstyrelsen i Norrbotten om bland annat miljöåtgärder vid en eventuell gruvstart.

Länsstyrelsen säger i sitt svar att man ser gruvverksamheten som viktig för samhället men samtidigt påpekar myndigheten att det finns brister när det bland annat handlar om klarningsbassäng på gruvområdet – brister som länsstyrelsen tidigare har krävt att konkursboet ska åtgärda för att verksamheten ska kunna fortsätta.

I svaret till Abecede skriver länsstyrelsen att kraven på att bristerna ska rättas till kvarstår, men att man är positiv till en fortsatt dialog med företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio