Man United sörjer offren i Manchester

1:37 min

En bombattack mot en konsert i Manchester har krävt över 20 liv.
Det får nu konsekvenser för Manchester United.
Klubben ställer nu in kvällens planerade presskonferens.
– Våra tankar går till offren och deras familjer, säger en talesperson.

Över 20 personer har dödats i samband med en misstänkt terrorattack i samband med en Ariana Grande-konsert på inomhusarenan Manchester Arena. 

Stadens största klubb, Manchester United, reagerade snabbt.

”Vi är djupt chockade av gårdagskvällens fruktansvärda händelse i Manchester Arena. Våra tankar och böner går till alla som drabbats”, skrev de på morgonen på sitt Twitter-konto.

Tanken var att klubben skulle ha en presskonferens i Stockholm senare under kvällen, med anledning av morgondagens Europa League-final mot Ajax, som spelas på Friends Arena i Solna. Men den ställs in, meddelade klubben vid lunchtid på tisdagen.

Tränare José Mourinho uttalade sig istället via klubbens hemsida:

"Vi är alla mycket ledsna över det tragiska som hände igår kväll. Offren och deras familjer finns hela tiden i våra tankar och i våra hjärtan."

"Vi har ett jobb och vi kommer flyga till Sverige för att göra det jobbet. Det är synd att vi inte kan ha den samma glädje som vi brukar ha inför stora matcher."

"Jag vet, även fast jag bara varit här en kort tid, att Manchesters invånare kommer vara enade."

– På grund av de tragiska händelserna i Manchester i går kväll har vi bestämt oss för att ställa in kvällens presskonferens i Stockholm, säger en talesperson, enligt Sky Sports, och fortsätter:

– Vi är säkra på att ni, med tanke på omständigheterna, förstår vår ståndpunkt. Våra tankar går till offren och deras familjer vid denna oerhört svåra tidpunkt.

Även Ajax har skickat en hälsning till Manchester:

"Från Amsterdam skickar vi kärlek till Manchester. Våra tankar går till offren och de som drabbats av terrordådet."

På Svenska fotbollförbundet har man följt händelsen, och man kommer under dagen besluta ifall ytterligare säkerhetsåtgärder krävs när Manchester United och Ajax möts på Nationalarenan i Solna i morgon, för att spela Europa League-final. 

– Vi har ännu inte beslutat om vi ska utöka vårat säkerhetsarbete, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet, till P1.

– Vi har en väldigt hög säkerhetsnivå på det vi gör redan från början. Säkerhetsfrågorna har varit prioriterade av en rad kända skäl. Om vi tar ytterligare åtgärder, det får dagen utvisa. Vi för ständiga dialoger med UEFA och polisen, säger Niklas Bodell.

UEFA har i ett uttalande sagt att man inte ser någon hotbild mot finalen. De uppmanar också supportrar som ska på matchen att komma så tidigt som möjligt eftersom att det kommer vara grundliga säkerhetskontroller vid arenaentré. 

Över 20 000 supportrar beräknas komma till finalen. Hälften från Manchester, hälften från Amsterdam. Lagen kommer att spela med svarta sorgeband.  

Följ Ekots rapportering om terrordådet här.