RECENSION – FILM

Effektfullt på havets botten i nya "Pirates"-filmen

2:49 min

Kapten Jack Sparrow är tillbaka med en turbanprydd Johnny Depp i huvudrollen. Filmen "Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge" är den femte i serien.

Titel: "Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge"
Regissör: Joachim Rønning och Espen Sandberg
Skådespelare: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Kaya Scodelario
Genre: Actiondrama
Betyg: 3 av 5

Det är möjligt att Jack Sparrows mognadskurva ser lite slokande ut. Han har fortfarande tovigt flätat hår dekorerat med pärlor, alkoholproblem och trassliga kvinnoaffärer. Men det är ju liksom grejen med en populärkulturell antihjälte.

Han kan ju inte komma nu, efter fem filmer och ha duschat och downshiftat, och lagt banditfasonerna på hyllan.

Nej, för oss som sett fram emot ännu ett kapitel i detta sjörövarepos, så ligger inte förväntningarna på det psykologiska planet. Och feministen i mig får jag också sätta på hold. För här är de kvinnliga hjältarna antingen undersköna och klädda i korsett och klänning eller rena Dickenska ruggugglor med munsår och skabb och tovigt hår.

Det man får, är visuella specialeffekter i havsmiljö. För den här filmsagan har ju hela tiden handlat om olika stadier av död och förruttnelse och återuppståndelse på och under vattenytan.

Den här gången är det den undersköne hjälten Will Turner som fastnat på havets botten i en förbannelse som fjättrar honom vid hans förlista skepp, Den flygande holländaren.

"Salazar’s revenge" handlar faktiskt mitt i skelettrekvisitan om förluster, att inte veta var man kommer ifrån och att stå ganska ensam inför livets prövningar.

Och på ett annat ruttet skepp med fransiga segel och en besättning där kropparna är liksom dekonstruerade – där styr och ställer en vitsminkad rasande kapten Salazar, utmärkt spelad av Javier Bardem. Han ville utrota piraterna men blev lurad i en fälla av Jack Sparrow och är nu en osalig ande vars svarta bränsle är tanken på hämnd.

En mycket enkelt snickrad konflikt, men den generar ändå hisnande scener där havet delar sig och Svarta pärlan får balansera precis på kanten. Och stridsscener bland animerade skeletthajar och sjörövar-zombies.

"Pirates of the Caribbean: Salazar’s revenge" handlar faktiskt mitt i skelettrekvisitan om förluster, att inte veta var man kommer ifrån och att stå ganska ensam inför livets prövningar. Trots att man kanske har en besättning. Ja, en belägenhet som åtminstone jag känner väl igen.