Misstänkt sprängmedel på järnvägsspåret i Nyköping

2:02 min

Tågstationen i Nyköping spärrades av vid tio-tiden i förmiddags efter misstankar om en sprängladdning på spåret. Vid 14-tiden flyttades föremålet flyttats från spåret.

Polisen fick vid 10-tiden information om att det låg ett föremål på tågrälsen nära Nyköpings centralstation. När polisen kom till platsen fattades misstankar om att det eventuellt kunde röra sig om en sprängladdning. Både stationen och ett närliggande vandrarhem evakuerades.

Platsen var avspärrad i fyra timmar och vid 14-tiden meddelade polisen att föremålet flyttats från spåret, att avspärrningarna på platsen har tagits bort och att tågtrafiken ska börja rulla igen.

– Nationella bombskyddet gjorde bedömningen att föremålet gick att flytta på utan risk, de har ändå i sin analys gjort bedömningen att det kan innehålla sprängmedel men att det i sin nuvarande form inte ska kunna explodera så vi har vi flyttat det till annan plats för att undersöka det ytterligare, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Han tillägger:

– Jag är ingen sprängmedelsexpert men konstruerar man något som ska explodera krävs det vissa vitala delar och nationella bombskyddets bedömning var att vissa av de vitala delarna inte fanns.

Polisen har nu inlett en förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det vi gör nu är att försöka ta reda på hur det kunde hamna vid spåren. Vi kan inte säga så mycket om utseendet på föremålet, utredningen är i ett tidigt och känsligt skede, säger Björn Öberg.

– Lyckligtvis gick det här bra och ingen kom till skada.