Storbritannien höjer terrorhotnivån till kritisk

0:30 min

Under tisdagskvällen meddelade premiärministern Theresa May att Storbritanninen höjer terrorhotnivån till kritisk, den högsta nivån. Den högsta nivån innebär att man anser att en attack är nära förestående. Till skillnad från trolig som den lägre nivån innebär.

Premiärministern Theresa May säger i ett tal att det finns en möjlighet att gärningsmannen var en del av ett större nätverk.

Det misstänkta självmordsdådet i Manchester har hittills krävt 22 dödsoffer. Minst 59 skadade personer har förts till sjukhus och flera av offren är barn.

Polischefen i Manchester bekräftar att 22-årige Salman Abedi har identifierats som den misstänkte självmordsbombaren. Ytterligare en 23-årig man har gripits efter attacken, enligt Manchesterpolisen.

Attentatet är det blodigaste i landet sedan bomberna i Londons kollektivtrafik 2005.

Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet i sociala medier men polisen har ännu inte gått ut med uppgifter om eventuella motiv. 

Under tisdagen har en 23-årig man har gripits, misstänkt för inblandning i attacken. Enligt uppgifter från BBC rör det sig om en Brittisk medborgare, det har dock inte bekräftats av polisen. 

Premiärministern Theresa May lovordade medborgarnas hjälpinsatser efter attentatet:

– När vi upplever det värsta av mänskligheten ser vi också det bästa. Attentatsmannens feghet möttes med mod från räddningstjänsten och Manchesters invånare.

Det misstänkta terrordådet inträffade vid 22.30-tiden efter en konsert med den amerikanska sångerskan Ariana Grande på inomhusarenan i Manchester, som har plats för 21 000 besökare. Explosionen inträffade utanför konserthallen när besökarna var på väg ut.

– Hon hade just sjungit extranumret "Dangerous Woman" och ljuset hade tänts när vi hörde två kraftiga explosioner. En person skrek högt och alla började springa ut, berättar 37-årige norrmannen Jan Morten Haukefær, som var på konserten tillsammans med sin dotter, för VG.

Grande har många unga fans, och inledde sin turné på Friends arena i Stockholm den 8 maj.

– Det var ju nästan bara unga tjejer med sina föräldrar där. Det var helt fruktansvärt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra, säger Jan Morten Haukefær.

Ett ögonvittne berättar också för BBC Radio 5 att besökarna först trodde att smällen kanske handlade om ett tekniskt fel, men att de snabbt förstod att något allvarligt hade inträffat när folk längst bak började skrika.

– Det var surrealistiskt. Försäljare som inte visste vad som hänt sålde fortfarande prylar utanför arenan medan folk sprang från området, säger vittnet.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar dödats eller skadats, uppger UD för TT.

Ariana Grande har inte skadats, uppgav hennes representanter tidigt enligt Billboard. Hon twittrar att hon är förkrossad.