Fredrik tog cykeln genom Afrika

3:39 min

Fredrik Svedbrants liv snurrade fort – för fort. Han bestämde sig för att dra i handbromsen innan utmattningen skulle vara ett faktum. Han tog tjänstledigt och gav sig ut på sitt livs äventyr.

Resultatet för Fredrik Svedbrant blev 667 mil på cykel genom Afrika – från Nairobi i Kenya till Kapudden i Sydafrika. De första två månaderna cyklade Fredrik tillsammans med en vän. Men från och med början på februari cyklade han alldeles själv.

I takt med avverkade kilometer tickade samtidigt en insamling. Pengarna användes till att köpa sådant som människor han mötte längs vägen hade behov av. Allt i från getter till skolmaterial och renovering av ett barnhem.

För Fredrik blev det inte bara en paus från vardagen utan en fantastisk resa genom åtta länder och möten med människor som han för alltid kommer att minnas. En av de starkaste upplevelserna, berättar Fredrik, var att få vara med om en förlossning i Uganda:

– Vi träffade en tysk tjej som var barnmorska och som vi cyklade med i fem dagar till det sjukhus där hon jobbade som volontär.  

– Där var vi med och förlöste en baby och det var jättehäftigt att se!

 Samtidigt beskriver Fredrik hur otroligt spartanskt det var på sjukhuset.

– Det var som ett sjukhus från 50-talet, med träinredning och nästan inga rena lakan eller annat som går att tvätta.

Fredrik berättar vidare att kvinnorna gick själva till sjukhuset, ofta nakna, för att inte deras kläder skulle bli förstörda vid förlossningen.

– Efter att hon fött sitt barn fick hon själv promenera naken därifrån med sin nakna baby.  

Den största utmaningen för Fredrik blev ensamheten. Särskilt genom öknen i Namibia.

– Efter 32 mil på en dag var jag helt slut,  både fysiskt och psykiskt.

För drygt tio dagar sedan kom Fredrik Svedbrant tillbaka till Stockholm igen och inom kort ska han börja arbeta. Men är nu sugen på fler äventyr med cykel och att få uppleva andra delar av världen. Planen är också att fortsätta ge till de som behöver.

– Det var givande att ge, säger Fredrik. 

Mer om resan och insamlingen kan du läsa här