Polisen redo för Europa League-finalen efter dådet i Manchester

1:51 min

Polisen i region Stockholm har redan planerat för händelsen av ett eventuellt terrordåd i samband med Europa League-finalen på Friends Arena i morgon.

 – Vi har redan tagit höjd för det och tänkt att något sådant här skulle kunna hända i vår kommendering, säger Erik Widstrand, operativ chef vid polisen i region Stockholm.

– Så vi har en planering för även den typen av händelser, säger han. 

Du jobbade vid båda terrordåden i Stockholms city. Hur ser du på sådana händelser?

– Det här är det nya normala. Vi får vänja oss vid att den här typen av händelser kommer att hända även fortsättningsvis, i vår omvärld, i vår nära omvärld och i Sverige.

– Samtidigt kan vi inte låta det här påverka vår vardag utan det är viktigt att vi lever ett normalt liv, säger Erik Widstrand. 

Han vill inte säga hur många poliser som jobbar med säkerheten vid matchen mellan Manchester United och Ajax på Friends Arena i morgon, men kommenderingen betecknas som "väl tilltagen", både vid arenan och på olika platser i centrala Stockholm där olika aktiviteter pågår.

Polisen är förstärkt med inlånad personal från andra regioner och får stöd av NOA, Nationella Operativa Avdelningen.

Säkerhetsarbetet har planerats sedan förra Europa League-finalen i Basel. Riskbeteenden hos lagens supportrar har kartlagts.

Säkerhetsfrågorna handlar om bråk mellan lagens fans, problem som kan uppstå när många människor befinner sig på samma plats och risken för terrordåd. 

Erik Widstrand tycker inte att folk som ska besöka fotbollsmatchen ska vara oroliga.

– Jag har en bra känsla nu, det har gjorts en bra planering enligt min bedömning, vi har haft kommenderingar förut, jag tycker att man har tänkt på i princip allting och det känns väldigt bra, säger Erik Widstrand.