Stök vid busshållplats - skyddsombud kräver väktare

Det är bråkigt vid busshållplatsen i Skebäck i Örebro. Det skriver huvudskyddsombudet till bussbolaget Nobina, som trafikerar sträckan.

Det är framförallt på eftermiddagarna, som passagerare uppträder hotfullt, både på hållplatsen och på bussen. Det skriver skyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Skyddsombudet har krävt att bussbolaget Nobina placerar väktare på bussen som går från hållplatsen in till Järntorget i centrala Örebro.

Men Nobina svarade inte i tid på begäran, enligt skyddsombudet, som nu vänder sig nu till Arbetsmiljöverket med sitt klagomål för att få ett ställningstagande. Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder.

Nobina ska vidare enligt skyddsombudet hänvisat till Engelbrektsskolan, då bolaget anser att det är ett ansvar för skolan att hålla ordning.

– Vi håller på att reda i frågan och har kontakt med skolan. De ska möjligen börja jobba med trivselvärdar som går med till hållplatsen och även kanske åka med några hållplatser, säger Daniel Svensk, trafikchef på Nobina.

Nobinas personal har åkt med bussen ett antal gånger för att se hur läget är men just den gången var det lugnt, enligt Daniel Svensk.

– Vi ska fortsätta från ledningens håll  att åka med de här turerna. Det är två turer det handlar om i samband med att skolan slutar, säger Daniel Svensk.

När P4 Örebro pratar med Engelbrektsskolans rektor Ulf Aldén säger han att det är svårt att i detalj kontrollera vad de 850 eleverna gör utanför skolan, och att de har en löpande dialog med de berörda i området, men att just det här året har det varit bättre än tidigare år.

– Det är ett gammalt problem som vi lyft med Nobina, vi behöver en större buss, för det är för trångt, säger Engelbrektsskolans Ulf Aldén.

Ledningen för Engelbrektsskolan tittar nu på olika lösningar för att få bra situation kring busshållplatsen. Och att man också diskuterar större bussar.

P4 Örebro har tidigare berättat om hot och våld mot bussförare i Örebro. Det kan du ta del av här nedan.