#sametingsvalet2017

Kunde inte rösta i valet - röstkortet dök aldrig upp

2:13 min

Det var minst nio personer som inte fick sina röstkort inför Sametingsvalet i söndags. Två av dessa har inte kunnat rösta eftersom de inte befunnit sig i närheten av någon vallokal.

En person på Åland och en person i Göteborg har enligt uppgift till Sameradion & SVT Sápmi uppgett att de inte fått röstkort. Därför har de inte kunnat brevrösta - och de har för långt till en vallokal på valdagen.

Exakt hur många det är som inte fått röstkort, men har rätt att rösta, är svårt att veta, men sammanlagt har vi fått höra om nio stycken. Varav två alltså inte kunnat rösta alls.

Sylvia Nilsson i Kiruna är en av dem som inte fått något röstkort. Men tack vare att det går att få en dubblett i vallokalen så kunde hon rösta ändå.

- Jag tycker att det är lite olyckligt, för är det fler som inte fått det, då har de missat att göra sin röst hörd, säger Sylvia Nilsson.

Valnämndens ordförande Signar Holmström menar att problemet uppstår för dem som inte har tillgång till vallokal och alltså inte kan få ett nytt röstkort.

- Jag har ingen lösning på det. Har man inte fått materialet över huvud taget så man inte kan poströsta och inte kan komma åt vallokal, då har man naturligtvis ett bekymmer. De man kan göra om man ser att man inte fått materialet det är ju att höra av sig i god tid till valmyndigheten så skickar de ut materialet på nytt, säger Signar Holmström.

I Arvidsjaur kom också en person till vallokalen och berättade att denne inte fått något röstkort, men denne var osäker på om röstkortet försvunnit hemma eller om det inte kommit alls. Det gäller också en person i Gällivare.

Två väljare i Luleå och en i Vilhelmina kom också till vallokalerna och sade sig inte ha fått något röstkort. Men alla dessa fick nya röstkort, alltså dubbletter, i vallokalerna och kunde rösta.

Sylvia Nilsson höll på att missa valet eftersom hon inte fått något röstkort.

- Jag tänker bara på min mamma som är 83 år. Hon hade ju inte heller fått röstkortet, så vi fick göra dubbletter bägge två. Och det är lite olyckligt för hur slår valresultatet om inte alla har fått sina röstkort, säger Sylvia Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio