Vill se oberoende FN-utredning om mordet på Zaida Catalán

0:58 min

Sverige måste tvinga FN att tillsätta en oberoende utredning om mordet på Zaida Catalán. Det kravet framförde människorättsorganisationen HRW till utrikesdepartementet på tisdagen.

– Vi är frustrerade över hur lång tid det tar, säger Ida Sawyer från Human Rights Watch, HRW.

Hon är Centralafrikachef på Human Rights Watch (HRW) och kom till Sverige för att närvara vid Zaida Cataláns begravning i Kalmar i fredags.

Måndagen och tisdagen tillbringade hon på UD för att diskutera vad Sverige kan göra för att utreda morden på Zaida Catalán, hennes FN-kollega Michael Sharp och tolken Betu Shintela när de var på ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.

Hon anser att Sverige måste påskynda arbetet.

– Vi uppmanar Sverige att göra allt för att se till att rättvisa skipas för Zaida och Michael, och för att förövare och de som gav ordern blir identifierade. Vi vill att Sverige trycker på så att FN inrättar en oberoende utredning som utses av generalsekreteraren, med ett tydligt mandat att ta reda på vad som hände, säger hon.

"Varit pådrivande"

På UD heter det att Sverige redan har påbörjat det arbetet.

– Vi har varit pådrivande för att FN ska tillsätta en utredning skyndsamt, och för att se till att det här inte ska kunna hända igen, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Ida Sawyer vill inte säga vilka personer på UD som hon har träffat. Några konkreta löften har hon inte fått från Sverige, men hon säger att hon känner sig "uppmuntrad" av de samtal som förts.

"Fruktansvärd attack"

– Det är av största vikt att FN sänder ett tydligt budskap till den kongolesiska regeringen om att det här inte tolereras och att en så här fruktansvärd attack får konsekvenser. De svenska och amerikanska regeringarna spelar en viktig roll här, säger hon.

Kritik har riktats mot FN som inte försåg experterna med vare sig utbildning eller skydd på plats. En svensk förundersökning av mordet på Zaida Catalán har inletts, men svenska myndigheter har inte fått någon information från Kongo-Kinshasa.

– Vi är beredda att stötta alla de ansträngningar som krävs för att man ska kunna komma fram till ett tydligt ansvarsutkrävande, säger Patric Nilsson.