Ny dokumentär om svenska musikundret i Los Angeles

Svensk musik har slagit rot i LA. Den stora musikexportvågen har på senare år gjort att svenska musikbranschen tar allt större plats i världens centrum för popmusik.

Kolla trailern på vår Facebooksida!

Låtskrivare och producenter från Sverige står skyhögt i kurs i USA och åker fram och tillbaka mellan Stockholm och LA för att skapa musik – ofta till världens största popstjärnor.

I takt med utvecklingen har mer och mer av den svenska musikbranschen förflyttats mot Los Angeles och nu börjar även musikbolag från Sverige etablera sig i staden med egna kontor och studior.

– Det är här allt händer, säger skivbolagsdirektören Ola Håkansson som just öppnat en ny studio i norra Hollywood.

Men samtidigt som att det blir allt viktigare att vara på plats i Los Angeles så spelar Sverige och Stockholm fortfarande en avgörande roll i jakten på den perfekta hitlåten. Flera stora hitmakare pekar på vikten av att ha kvar minst en fot hemma i Sverige – inte minst för att hitta nya infallsvinklar och idéer.

– Det är bra att vara hemma och insupa allt som händer i svensk musik och kunna ta det till USA, säger Johan ”Shellback” Schuster som gjort låtar till bland andra Pink och Taylor Swift.

I dokumentären Musikplats LA - en svensk framgångssaga ger Shellback ett tydligt exempel på hur bland andra Håkan Hellström inspirerat till superhits han skapat ihop med radarpartnern Max Martin. Han berättar också om de stora fördelarna med att vara på plats i L.A. och arbeta nära stjärnorna.

– Det är mycket mer spontant. Can’t Stop The Feeling med Justin Timberlake hade nog aldrig hänt om jag inte varit i Los Angeles, säger Shellback.

Bakom dokumentären ligger Fredrik Eliasson som arbetat med musikprogram på Sveriges Radio sedan 1993 och som tidigare gjort uppmärksammade dokumentärer om Max Martin och Cheiron-studion i Stockholm.

– Det blir en resa bakom kulisserna i svenskarnas Hollywood, bland annat ett besök i Max Martins studio. Men jag intervjuar också några av de som just hoppat på låtskrivartåget till Los Angeles. Miss Li är ett exempel, säger Fredrik Eliasson.

Musikplats LA - en svensk framgångssaga sänds i sex avsnitt med start måndag 29 maj klockan 11.35 i P4 Stockholm. Hela dokumentären finns då tillgänglig som nedladdningsbar podd och i appen Sveriges Radio Play redan från klockan 06.00 29 maj.

Programmet går nu i repris i september.

Mer om Musikplats Stockholm här