Han blir ny generaldirektör för WHO

1:48 min

Världshälsoorganisationen har valt etiopiern Tedros Adhanom Ghebreyesus till ny generaldirektör.

Han lovar reformera WHO för att nästa stora ebolaepidemi inte ska bli en katastrof som i Västafrika härom året och stoppa ett stort antal sjukdomar som polio, tbc, malaria, hiv liksom en snabbt ökande antibiotikaresistens. 

För första gången har valet av den mäktiga topposten inom FN som WHO:s nya generaldirektör inte skett i slutna styrelserum, utan i en omröstning bland alla 194 länder utom fyra som inte haft råd att betala sin medlemsavgift.

Slutstriden stod mellan en britt, en pakistanska och en etiopier och det blev den före detta etiopiske hälso- och utrikesminister Tedros Adhanom Ghebreyesus som valdes i en tredje omgång.

Tedros Adhanom Ghebreyesus trycker på sin enkla bakgrund, att han förlorade en femårig lillebror i en sjukdom som knäckt många afrikanska barn och lika gärna kunnat drabba honom själv. Att han som WHO:s generaldirektör ska verka för att ingen behöver dö av fattigdom, utan att alla ska ha rätt till fri sjukvård.

Tedros Adhanom Ghebreyesus har bland annat pluggat epidemiologi vid Umeå universitet och som Etiopiens hälsominister lyckades han nå de flesta av FN:s hälsomål som att kraftigt minska hiv och mödra- och barnadödligheten i landet.

Han har också bland annat lett den globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria. Doktor Tedros som han kallar sig, har fans som förre amerikanske presidenten George Bush och bortgångne professor Hans Rosling. Han hade officiellt stöd från Afrikanska unionen bland annat.

Men han har också anklagats för att ha hemlighållit flera kolerautbrott stick i stäv med WHO:s regler, för att skydda landets ekonomi, och exiletiopier pekar på att han varit minister i en regering som låtit fängsla och tortera oliktänkande.

Tedros Adhanom Ghebreyesus fördömde under sitt valtal attentatet i Manchester och uttryckte sin medkänsla med dem som drabbats. WHO:s generalförsamling höll dessutom en tyst minut för offren.

Svenska regeringen via statsekreterare Agneta Karlsson, hos tillfördordnade sjukvårdsministern Annika Strandhäll, välkomnar att Tedros Adhanom Ghebreyesus som ny generaldirektör lovat reformera WHO.

– WHO måste använda sina resurser på ett smartare sätt. För Sverige är det viktigt också därför att det är så många frågor som vi i Sverige driver och tycker är viktiga, bland annat antibiotikaresistensen och kvinnors hälsa, säger statssekreterare Agneta Karlsson.