Nordeaflytt en het fråga i Norden

1:06 min

Nordeas eventuella flytt från Sverige till ett annat nordiskt land är en het fråga hos ländernas finansministrar.

Tre av finansministrarna deltog vid dagens möte för EU:s finansministrar i Bryssel. Finlands finansminister Petteri Orpo säger att det är upp till Nordeas om flytten blir av.

– Det är Nordeas beslut och jag har pratat med representanter för Nordea, säger Petteri Orpo som deltog alltså vid samma finansministermöte som hans svenska och danska kollegor.

– Det är klart att vårt land vill ha arbetstillfällen och vi kan konkurrera med vårt geografiska läge, inte minst med tanke på flygplatsen i Köpenhamn. Nordea är välkommen men det är upp till dem var det vill vara, säger Danmarks finansminister Christian Jensen.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson vill ha kvar Nordea i Sverige och att ett förslag om den så kallade resolutionsavgiften, som är en slags försäkring mot framtida bankkriser och som banker och kreditinstitut betalar in till staten, väntas inom kort.

– Vad gäller en flytt så är det naturligtvis så att vi vill, och jobbar i regeringen för att, Sverige ska vara ett attraktivt ställe att ha sitt huvudkontor på. Men däremot kommer vi aldrig att ge oss på ett race to the bottom och riskera den finansiella stabiliteten, säger finansminister Magdalena Andersson.