Josefina Skerk: Sverige vill ha en sanningskommission

0:49 min

Den tidigare Sametingspresidenten i Norge Ole Henrik Magga sa i tidningen Nordlys i veckan att det inte finns ett behov av en sanningskommission för samerna i Norge. Det är bättre att satsa pengarna på utveckling av samisk kultur och språk, menar Magga.

Flera sametingspolitiker i Norge är kritiska mot Maggas uttalande och menar att han undergräver det arbete som sameföreningar och organisationer har gjort för att få till stånd en sanningskommission.

Vice styrelseordföranden Josefina Skerk i Sametinget i Sverige, menar att förutsättningarna ser annorlunda ut i Sverige - och att det är viktigt att samerna här får möjlighet att bearbeta övergreppen från svenska staten - och Skerk är inte lika fördömande i sina uttalande om Magga.

- Det finns många sätt att se på det här, men att det plenumsbeslut som vi har i ryggen - Sametinget i Sverige - så vill vi ju ha en sanningskommission. Jag tror att det finns många människor som har ett behov att berätta den historia som man har varit med om. Och man känner inte att det här är någonting som man har gjort upp med i Sverige idag.

Du tänker inte att Ole Henrik Maggas kommentar kan skada arbetet i Sverige med sanningskommissionen?

- Nej, det tror jag inte. Jag tror att i den allmänna debatten kring det här så finns det utrymme för många olika åsikter. Och det är ju bra att vi får debattera skälen till varför vi vill ha en sanningskommission och hur vi ser på den och om vi kan förbättra processen på olika sätt, säger Josefina Skerki  jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio