Undantagslagar i Filippinerna

2:00 min

Filippinernas president Rodrgio Duterte gav i natt order om att militära undantagslagar ska gälla i södra Filippinerna. Detta efter att islamistiska rebellgrupper tagit kontroll över delar av staden Marawi och där höjt en svart flagg som ser ut att likna den svarta IS-flaggan.

Duterte kortade av sitt besök i Ryssland men innan han klev på planet hem bad han i det tidigarelagda mötet med Vladimir Putin om hjälp med mer militära vapen.

– Islamistgrupper länkade till IS har tagit delar av en provins så jag måste åka hem redan nu.

– Men vårt land behöver moderna vapen för att slå tillbaka mot IS och vi fick problem med den vapenbeställning vi gjorde i USA, sa Rodrigo Duterte till Vladimir Putin sent igår kväll.

Det var när militär försökte ringa in och gripa den terroristeftersökte ledaren för Abu Sayyafgerillan Isnilon Hapilon i staden Marawi som striderna bröt ut. I området finns även islamistgruppen Maute.

De runt 100 islamisterna lyckades ockupera ett fängelse samt kommunhuset och sjukhuset.

Dessutom brände de ner en katolsk kyrka samt flera andra byggnader. Det finns dödssoffer på båda sidor men oklart hur många och det pågår ännu skottlossning.

De militära undantagslagarna gäller nu för runt 20 miljoner av Filippinernas runt 100 miljoner stora befolkning och sträcker sig över en tredjedel av landets yta.

Krigslagar väcker stor oro hos många i Filippinerna då diktatorn Ferdinand Marcos använde sig av just dessa militära lagar i många år för att hålla sig kvar vid makten med sitt skräckvälde.

Och i landets författning så är det nu begränsat hur länge presidenten kan beordra detta tillstånd och den går vid 60 dagar och ska användas för att just ta tillbaka kontrollen i ett område. Både parlamentet och högsta domstolen kan återkalla beslutet.

Men i Dutertes krig mot droger så har han upprepade gånger sagt att han kan komma att sätta sig över landets författning ifall han anser det nödvändigt.

Och när gäller det beställda vapeninköpet från USA som Duterte hänvisade till i sitt samtal med Putin så var det den filippinska presidenten själv som slutligen skrinnlade beställningen.

Detta efter att USA sagt att de ville se över beställningen efter uppgifterna om att Dutertes drogkrig sköttes med hjälp av utomrättsliga avrättningar.