Nya E18-sträckningen långt billigare än väntat

0:52 min

Den nya sträckningen av E18 mellan Björkås och Skutberget börjar bli klar och kommer att invigas om drygt två veckor. Det här är både tidigare och billigare än väntat, enligt Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Den nya sträckningen av delar av E18 mellan Karlstad och Grums, drygt 6,5 kilometer, visades upp för inbjudna gäster och media på tisdagen.

En av gästerna var Lena Erixon.

– Vi har landat på 300 miljoner, vilket är 100 miljoner lägre än vad vi hade räknat med från början. Det är inte alldeles vanligt att det är så och det betyder att det här har löpt på väldigt bra.

Den nya sträckningen av E18 tycker hon är viktig, både för att få ner olycksstatistiken och för att skydda en vattentäkt i området. Projektledare Martin Bergvall konstaterar att bygger gett många utmaningar.

– Vägen passerar genom två vattenskyddsområden, vi har passerat genom naturreservat, vi har artskydd att ta hänsyn till och det sammantaget har i princip täckt in hela sträckan, så det har varit mycket hantering runt de frågorna.

I marken de arbetat med fanns mycket sand och det har de valt att visa genom att låta vallarna kring vägen bestå av sand, i stället för att så blommor och gräs.

– Vi vill gärna framhäva den eftersom det är så typiskt för området. Vi tycker det blev gestaltningsmässigt väldigt vackert.

I bygget ingår också en bro där djur har möjlighet att korsa E18.