Tufft läge när MP går till kongress

2:03 min

Miljöpartiet närmar sig helgens partikongress med de lägsta opinionssiffrorna på 15 år. Vad gick fel och hur ska trenden vändas?

På fredag startar Miljöpartiets partikongress och det lär inte vara en alltigenom munter tillställning. Enligt en Sifo-undersökning från april fick Miljöpartiet 3,2 procent och det är deras sämsta mätning sedan 2002. 

Enligt före detta språkröret Birger Schlaug är en tänkbar förklaring till opinionstappet att många hade höga förväntningar på Miljöpartiet

–  Lever man inte upp till dem blir det en besvikelse. Jag tror också att det är väldigt olyckligt att språkrören väldigt sällan uttalar sig som språkrör för Miljöpartiet, utan istället som språkrör för den Löfvenska regeringen – det vill säga man vet inte vad Miljöpartiet vill.

Tina Ehn är regionpolitiker från Hunnebostrand och sitter i Miljöpartiets partistyrelse. Hon menar däremot att det svikande väljarstödet har en naturlig förklaring.

– Måste ha klart för sig att det alltid sker förändringar i partiers sympatier under en mandatperiod. Det finns medlemmar som har lämnat på grund av missnöje med svåra politiska beslut. Men vi ser också att våra medlemmar återvänder och nya som går med.

Men är du inte ett dugg orolig? Ni ligger under fyra procent?

– Det är självklart oroande att partiet ligger lågt i opinionssiffror. Men personligen känner jag mig inte orolig för Miljöpartiets grundläggande ideologi. Vi har många duktiga, engagerade medarbetare och är med och styr i mer än 100 kommuner och landsting, säger Tina Ehn.

Men att vara med och styra är inte tillräckligt, menar Birger Schlaug.

– Partiet har tappat en rad olika profilfrågor, bland annat synen på arbetstid, en analytisk kritik mot globaliseringen. Hela systemkritiken är borta. Man är dålig på att kommunicera dessutom, säger han.

Hur orolig hade du varit om du var språkrör idag ? 

– Jag är jätteorolig för att så många ledande inom miljöpartiet låter som Tina och inte är oroliga. Det är en katastrof att partiet tappar kärnväljare, säger Birger Schlaug.

Det är ett och ett halvt år kvar till valet. Hur ska ni vända opinionen? 

– Vi kommer att jobba på som vi har gjort. Kommunicera med människor, lyssna på människor, nå ut med budskapet, säger Tina Ehn.

Det är ett svar som Birger Schlaug reagerar starkt på. Istället vill han att partiet ska tala klarspråk.

– Man måste bli väldigt mycket mer konkret. Jag har lyssnat på språkrören i debatter och det är så otydligt och profillöst att det är förskräckligt. Var istället stolta för rågången mellan grön ideologi och de andra. Göm inte undan den gröna ideologin och våga sticka ut.