Nya beslut om romregistret

1:46 min

Justitiekanslern, JK, väljer inte att överklaga hovrättens dom om romregistret, skriver myndigheten på sin hemsida. Det innebär att ytterligare 4 700 personer kommer att få skadestånd från staten.

Justitiekanslern väljer att inte överklaga hovrättens dom om romregistret, och skadeståndet på 30 000 kronor per person står därmed fast.

I slutet av april beslutade Svea hovrätt att de elva personer som krävt skadestånd har utsatts för en allvarlig kränkning och lagts in i registret bara på grund av sitt etniska ursprung.

– Det är en glädje jag känner nu. Det är skönt att känna att det nu är slut. Allt är över, kan jag nu säga till mina barn. Vi är inte kriminella, säger Adam Szoppe, som arbetar på Sveriges Radios romska redaktion.

Alla de som funnits med i polisens så kallade romregister har alltså rätt till 35 000 kronor i ersättning, anser justitiekanslern (JK). Det är en konsekvens av Svea hovrätts dom i april, som gällde elva registrerade personer.

Domstolen kom fram till att de registrerade skulle få 30 000 kronor var i skadestånd utöver de 5 000 kronor som JK tidigare beslutat om. Eftersom individuell prövning av etnicitetsfrågans betydelse inte är möjlig bör alla ha rätt till samma ersättning, resonerar JK.

– Jag såg att jag var med när jag läste det i Dagens Nyheter, när det avslöjades. Min treåriga dotter var till och med registrerad. Jag har hittills inte kunnat få ett ordentligt svar på varför vi blev registrerade på det här sättet, säger Adam Szoppe.

Eftersom det är polismyndigheten som är ansvarig för registret, som döptes till kringresanderegistret, är det polismyndighetens anslag som ska belastas, slår justitiekanslern fast i sitt beslut. Polismyndigheten får i uppdrag av JK att betala ut beloppet.

– Det är ett historiskt beslut som kommer att få genklang även utanför Sveriges gränser. Det innebär en upprättelse för de registrerade människorna, säger Robert Hårdh på Civil Right Defenders.

Totalt blir skadeståndet som Polismyndigheten ska betala ut nu på över 100 miljoner kronor.

– I och med dagens beslut så erkänner staten att människorna registrerats enbart på grund av deras etnicitet. Det är så jag ser på detta. Det här är det största skadestånd någonsin i Sverige, säger Robert Hårdh.